Policijska uprava karlovačka

U deset slučajeva Policijska uprava karlovačka spriječila krijumčarenje 61 osobe

VIŠE IZ RUBRIKE

Policija u akciji

Svi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom

U razdoblju od 11. do 13. rujna policijski službenici Policijske uprave karlovačke su nad deset osoba proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv svih podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom navedenog perioda policijski službenici Ravnateljstva policije i PGP Cetingrad te carinski službenici Službe mobilne jedinice su na području Karlovca, Slunja, te općine Rakovica, Vojnić i Josipdol zaustavili i kontrolirali vozače koji su prevozili strane državljane.

U ponedjeljak 11. rujna, u poslijepodnevnim satima, policijski službenici zaustavili su osobni automobil zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 57-godišnji hrvatski državljanin, a koji je u vozilu prevozio tri strana državljana.

Kasnije toga dana zaustavili su osobni automobil splitskih registarskih oznaka kojim je upravljala 54-godišnja hrvatska državljanka, a koja je u vozilu prevozila pet stranih državljana od kojih je jedan bio smješten u prtljažniku.

U večernjim satima istoga toga dana policijski službenici zaustavili su putničko kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio 20 stranih državljana. S obzirom da je muškarac upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, protiv njega je nadležnom Općinskom sudu podnijet optužni prijedlog.

Također u večernjim satima, zaustavili su i osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 47-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije, a koji je u vozilu prevozio dva strana državljana.

Nadalje, u utorak 12. rujna policijski službenici su u noćnim satima, na dvije različite lokacije zaustavili dva osobna automobila. Jednim vozilom zagrebačkih registarskih oznaka upravljao je 48-godišnji hrvatski državljanin, a koji je prevozio četiri strana državljana. Drugim vozilom crnogorskih nacionalnih oznaka upravljao je 30-godišnji državljanin Turske, a koji je prevozio šest stranih državljana.

U poslijepodnevnim satima istoga dana policijski službenici zaustavili su vozilo kosovskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 55-godišnji državljanin Kosova, a koji je u vozilu prevozio četiri strana državljana.

Zatim u srijedu, 13. rujna, u jutarnjim satima, policijski službenici kontrolirali su osobni automobil dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji državljanin Kosova s dozvolom boravka Italije. U vozilu je prevozio šest stranih državljana, od kojih je jedan bio u prtljažnom prostoru. Vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Kasnije su također zaustavili i osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Indije s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio šest stranih državljanina.

I zadnji, deseti slučaj, dogodio se u večernjim satima istoga dana kada su policijski službenici kontrolirali 55-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je u osobnom automobilu zagrebačkih registarskih oznaka prevozio šest stranih državljana. Vozač je također kažnjen i zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Svi strani državljani, njih 61, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.