Prvi Karlovački

U četvrtak i petak Karlovac će biti u znaku “cenera” i “milje”

Autor: Branko Obradović

05.06.2019

Karlovac

Očekuje se da ove godine elitna utrka dobije IAAF Bronze Label, a takav status ima manje od sto utrka

Predstavljanje ovogodišnjeg 7. karlovačkog cenera, Elitne utrke – službenog kandidata za IAAF Bronze Label Race Međunarodne atletske federacije, Karlovačke milje, nove utrke u čast 440. rođendana Karlovca, kao i ostalog sportskog i zabavnog programa ove sportske manifestacije održano je danas u Maloj vijećnici Grada Karlovca. Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Damir Mandić, glavni organizator natjecanja Robert Franjković, ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš i glavna tajnica Školskog sportskog saveza grada Karlovca Sanja Ninković Oroši, koja je pomogla oko organizacije dječjih utrka. Robert Franjković kazao je da Karlovački cener ove godine ima niz novosti.

-Najveća novost ovogodišnje naše sportske manifestacije je Karlovačka milja, koja će biti održana povodom proslave 440. rođendana grada Karlovca. Milja je namijenjena Karlovčanima i bit će održana u četvrtak, očekuje oko 300 sudionika. U sklopu natjecanja za djecu bit će dvanaest utrka. Kod animacije djece iz osnovnih škola pomogla nam je glavna tajnica Školskog sportskog saveza grada Karlovca Sanja Ninković Oroši. Srednjoškolci su se prijavili za milju i cenera, rekao je Franjković.

Karlovački cener ove će godine izravno prenositi Sportska televizija. Franjković je najavio i program za petak, kada se trče elitna utrka i cener.

-U petak u 19 sati počinje elitna utrka, koju smo prijavili za IAAF Bronze Label status. Da bi dobili taj status morali smo uvesti doping kontrolu i poraditi na sigurnosti, a morali smo dovesti i vrhunske atletičare. Tako će nastupiti petnaest vrlo kvalitetnih atletičara iz Kenije, Ugande i još nekih afričkih zemalja, a sudjelovat će i jaka ekipa atletičara iz Europe. Naravno nastupit će i naši najbolji trkači i trkačice. Jedan od uvjeta za dobivanje Broze Label statusa je i izravni prijenos utrke na jednoj od nacionalnih televizija, pa će to učiniti Sportska televizija. Manje od 100 utrka u svijetu ima IAAF Bronze Label status, a Karlovački cener bit će prva utrka u Hrvatskoj s tim statusom. U petak u 20 sati počinje glavna utrka s više od tisući sudionika, rekao je Franjković.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš istaknula je da odlično surađuju s organizatorima Karlovačkog cenera, a i da imaju svoj tim koji sudjeluju u utrci.

-Meni je drago što je Robert Franjković prepoznao Aquatiku kao dobrog suradnika u ovoj manifestaciji. Dobar dio sudionika vrati se u Karlovac i dođe posjetiti Aquatiku. Mi imamo svoj tim i za cenera i za milju. Izgradnjom šetnice staza cenera ići će pored Aquatike, istaknula je Margarita Maruškić Kulaš.

Gradonačelnik Damir Mandić najavio je da će Grad Karlovac postati partner ove utrke i da s Robertom Franjkovićem dogovara daljnju budućnost ovog sportskog događaja.

-Cilj je da utrka dobije ovaj status, koji priželjkujemo. Realno je da iduće godine Grad Karlovac bude partner utrke. Vrlo je važno da karlovački trkači i trkačice, posebno rekreativci, imaju kod kuće kvalitetnu utrku. Očekujemo daljnji napredak atletike, kada se obnovi staza na stadionu. Zahvaljujem Robertu Franjoviću, jer zaista daje veliki doprinosi promociji atletike i Karlovca, rekao je Mandić.

Robert Franjković je istaknuo da će ukupno na ovogodišnjem Karlovačkom ceneru nastupiti oko 1.300, oko 1.100 na ceneru i elitnoj utrci te oko 300 na milji. Franjković je na pressici uručio majice i startne brojeve gradonačelniku Mandiću, Margariti Maruškić Kulaš i Sanji Ninković. (b.o.)

FOTO: Igor Čepurkovski

Autor: Branko Obradović