Zamjenice župana Vesna Hajsan-Dolinar i Martina Furdek Hajdin održale su danas u restoranu Trgovačko-ugostiteljske škole konferenciju za novinare

"U bazi projekata imamo 627 projekata ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zamjenice župana Vesna Hajsan-Dolinar i Martina Furdek Hajdin održale su danas u restoranu Trgovačko-ugostiteljske škole konferenciju za novinare na temu rada Karlovačke županije u 2019. godini. Martina Furdek Hajdin istaknula je da je odrađen veliki broj projekata iz programa, koji je predstavljen u predizbornom razdoblju.

  -U 2019. godini mi smo prošli pola mandata, 1. prosinca su bile dvije i pol mandata, kako smo stupili na dužnost. Od prvog dana naš moto i određenje bilo je i ostalo, servis servisa, odnosno projektni angažman prema žiteljima cijelog prostora Karlovačke županije. 407 za 047 je onaj moto i sintagma koji se povezuje s našom županijom. Kako su nastali ti projekti, to je pitanje koje se postavlja, ustvari oni su se temeljili na našem programu iz predizbornog razdoblja na osnovu kojeg smo dobili povjerenje žitelja. S intenzivnim radom na terenu taj naš program je nadopunjen i nadopunjava se dnevno. Danas u bazi projekata imamo 627 projekata ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna. Na nekim se projektima intenzivno radi, a neki su dovršeni. U načelu možemo rezimirati da je 40 posto dovršeno ili je u fazi gotovosti, to je 238 projekata, kazala je Martina Furdek Hajdin.

  Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar kazala je da su posebno važni projekti, koji su vezani uz demografsku obnovu.

  -Već smo tri put obišli 22 jedinice u Karlovačkoj županiji i detaljno smo procijenili sve perspektive svih jedinica. Posebno pitanje o kojem se komunicira svakog tjedna na kolegiju je demografija. Mi smo zatekli 1. lipnja 2016. godine startali s pet vrtića u pet jedinica lokalne samouprave. Želimo da u cijeloj Karlovačkoj županiji sve majke koje imaju mogućnost rada, doista i mogu raditi, a preduvjet je da imaju gdje smjestiti svoju malu djecu u predškolskom odgojno-obrazovnom programu. Tako je ove godine narastao broj vrtića na deset. Otvoren je vrtić u Tounju, kroz dva tjedna bit će otvoren u Lasinji, a ovih dana i u Oštarijama. Jednim jedinstvenim programom, gdje možemo predškolski odgojno-obrazovni program otvoriti u prostorima postojećih osnovnim škola to ćemo i učiniti. To će biti za djecu od tri do sedam godina, a evo izmjenom pravilnika, koji je u tijeku, bit će to za djecu od jedne godine. Do kraja iduće godine, ja se nadam, da će vrtići biti i u Saborskom, Plaškom, Bosiljevu, Bariloviću, Krnjaku, Cetingradu i u Novigradu u Općini Netretić. Ono što je jako bitno je da se većina tih općina javila prošli tjedan na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku, gdje će po svakom djetetu, uključujući do 50 djece, jedinicama lokalne samouprave ministarstvo plaćati 500 kuna po djetetu. Kada dodamo doprinos Karlovačke županije u plaćanju energenata i plaćanju uređenja prostora u tim jedinicama lokalne samouprave, bit će gotovo zanemariv iznos, koji će roditelji plaćati, rekla je Vesna Hajsan-Dolinar.

  Nakon konferencije za novinare održano je druženje uz blagdanski domjenak. (b.o.)

  Foto Igor Čepurkovski