Prvi Karlovački

U Aquatici otvorena izložba posvećena puževima – jedinstvenim graditeljima

Autor: Ksenija Begović

26.11.2020

Kultura

Autor izložbe Ivica Lajtner na izloženim je fotografijama pokazao 12 vrsta puževa i njihovu jedinstvenu vještinu građenja

U Aquatici se od danas može pogledati zanimljiva izložba fotografija Ivice Lajtnera pod nazivom „Puž – forma i struktura“.  Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš prilikom otvorenja izložbe je naglasila da aktivnosti u akvariju nisu zamrle, a priliku da ugoste Lajtnerovu izložbu  jednostavno bi bila šteta propustiti.

Priroda je savršeni graditelj i ovo je bila jedinstvena prilika da u krupnim kadrovima pogledamo kakav je graditelj puž, mala životinja koja ne ovisi o čovjeku, a čovjek mu može jako naštetiti. Upravo ovakvim izložbama želimo osvijestiti naše posjetitelje koliko je važno čuvati prirodu, koliko je vrijedna i bogata i puno veća od nas, rekla je Maruškić Kulaš, a dodala je da imaju i nekoliko puževa u akvariju i može ih se naći zalijepljene na akvarijska stakla.

Autor izložbe, Ivica Lajtner fotografijom se profesionalno bavi od 1970. godine. Objavljivao je u dnevnim listovima, tjednicima, mjesečnicima te u nekoliko monografskih izdanja. Član je Udruženja likovnih umjetnika  primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) i Hrvatskog novinarskog društva. Izlagao je na dvadeset šest i deset skupnih izložbi fotografije. Autor je fotomonografija „Mostovi karlovačke županije“  i „Utvrde i kurije karlovačke županije“ .

Puževima se bavim dugo godina, proučavao sam ih i otkrio sam novost puža. Kako sam fotograf onda su mi oni interesantni kao neki arhitekti u prirodi. Tako sam ih počeo snimati i ovo je sad peta izložba s ovim puževima. Bila je u Zadru, Šibeniku, Samboru i Zagrebu. Sad je u Karlovcu, kazao je Lajtner.

Otkrio je i neke zanimljivosti o puževima koje je prikazao na fotografijama.

Ovaj ovdje je stvarno graditelj,  uvuče se među ljušture uginulih puževa i uzima ih i lijepi po svojoj kućici. Ovi presjeci puževa se rade sa šmirgl papirom da se dobije unutarnja struktura, a to je prava arhitektura. Velika većina ovih puževa je iz Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba. Imam i svoju zbirku, ali oni su puno bogatiji s tim presjecima, pojasnio je fotograf, kao i da ova izložba obuhvaća 12 vrsta puževa.

Izložba ostaje otvorena do 14. veljače iduće godine, naravno ukoliko se nešto ne promijeni s epidemiološkim mjerama. Za sad Aquatika radi i ne mogu se požaliti na posjećenost.

Još uvijek smo dobro posjećeni, naročito vikendima kad nas posjećuju najviše Zagrepčani, ali i posjetitelji iz cijele Hrvatske. Naravno i naši Karlovčani su prihvatili novu šetnicu i dolaze ovdje u šetnje i na naš trg. Pripremili smo se za vrijeme adventa međutim čekamo nove mjere Stožera civilne zaštite da vidimo u kojem obimu ćemo uopće moći raditi. Tome ćemo se prilagoditi. Radimo pripreme za slijedeću godinu za koju se nadamo da će ipak biti nešto lakša i bolja nego ova, istaknula je Margarita Maruškić Kulaš.

Foto: Dinko Neskusil