Prvi Karlovački

U aktualnom satu karlovačkog Gradskog vijeća prevladavala komunalna tematika

Autor: Branko Obradović

02.12.2021

Karlovac

Peta sjednica karlovačkog Gradskog vijeća održana u online formatu

Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca održana je danas isključivo u online formatu. U aktualnom satu koji je trajao sat vremena postavljeno je 21 pitanje, po četiri pitanja postavili su vladajući i oporba. Draženka Polović postavila je pitanja u ime Kluba Možemo!. Jedno je bilo vezano uz česta pucanja vodovodnih cijevi na Velikoj Jelsi, u Žumberačkoj ulici i Donjoj Jelsi. Na pitanje je odgovorila direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica.

-Upoznati smo sa situacijom i građani tog dijela grada često nas zovu i mi odgovaramo na sve upite. Znamo da građanima nije lako. Mi saniramo kvarove što hitnije. Također smo našli rješenja, koja će uslijediti jako brzo. Vezano za Donju Jelsu ovih 250 metara kritičnog cjevovoda hitno ćemo rekonstruirati, to se odnosi na dio od vodocrpilišta Borlin do nadvožnjaka, a dio magistralnog cjevovoda također će se rekonstruirati, ali tu se rješavaju imovinsko pravni odnosi. Taj se dio odnosi od vodocrpilišta do vodospreme Jelsa. Razlozi pucanja cijevi su radovi na D6, jako visok tlak u cijevima i što je to tlačni i gravitacijski cjevovod, a što ćemo idućom investicijom razdvojiti. Žumberačka ulica također se projektira, rekla je Katarina Malenica.

Draženka Polović kazala je da su u Naselju Marka Marulića maknute table, što znači da su radovi gotovi, a zanimalo ju je kada će biti popravljeni nedostaci. Odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić.

-Radovi u Naselju Marka Marulića su završeni, prikuplja se dokumentacija za tehnički pregled. Za radove Grad Karlovac je izdvojio 2.400.000 kuna, a tvrtka Vodovod i kanalizacija 2.490.000 kuna u okviru ugovora. U tijeku je uklanjanje nedostataka, dakle u tijeku je tih nekoliko popravaka, kazala je Ana Hranilović Trubić.

Draženku Polović zanimalo je i kakva je situacija u Nogometnom klubu “Karlovac 1919”, a posebno kakva je situacijama s financijama. Odgovor je dao gradonačelnik Damir Mandić.

-Gradska uprava je putem Karlovačke sportske zajednice 2019. godine u okviru naših ovlasti dovela klub do čiste bilance. To je udruga građana i što se tiče vlasničke strukture Grad Karlovac nema udio u vlasništvu. Grad Karlovac je preko Karlovačke sportske zajednice osigurao termine za rad kluba putem tvrtke Mladost. Nemamo uvid u donacije i sponzorstva, niti imamo uvid u ugovore trenera. Naša je obaveza osigurati infrastrukturu i podržavati programe koji imaju razvojnu vrijednost i osigurati sredstva za trenere mlađih uzrasta i prijevoz, istaknuo je Mandić.

Puno posla u aktualnom satu imao je vršitelj dužnosti direktora tvrtke Čistoća Ivan Polović. Josip Obranović iz HDZ-a pitao je o mirisu koji se širi s deponije Ilovac. Ivan Polović kazao je da znaju za taj problem, koji se pojačava zimi.

-Ovi mirisi pojačavaju se svake zime, kada dođu niže temperature, oni se ne mogu ukloniti, mogu se smanjiti. Ove godine potrošili smo 14.000 kubika zemlje na deponiji Ilovac, time se znači smanjuje emisija plina u zrak. Pokrivaju se radne plohe sa zemljom i značajno se smanjuje emisija plinova u zrak i tih neugodnih mirisa. Na Ilovcu već godinama postoji aktivni sustav otplinjavanja odlagališnog plina s bakljom. Taj sustav radi ispravno i plin sagorijeva onako kako to treba preko 1.000 stupnjeva i onda se ti mirisi mogu smanjiti, rekao je Polović.

Dobriša Adamec iz Možemo! postavio je pitanje oko dugog čekanja za kontejner za glomazni otpad, kazao je da građani čekaju i tri mjeseca. Ivan Polović rekao je da je to točno.

-Činjenica je da se na kontejner čeka i do tri mjeseca, sada u zimi nešto manje. Činimo sve da ljude educiramo da mogu sami dovesti glomazni otpad na reciklažna dvorišta na Maloj Švarči i na Ilovcu. Ako nemaju prijevoz, uz kraća čekanja, dođemo mi s kombijem i odvezemo otpad. Imamo u planu iduće godine organizirati prikupljanje glomaznog otpada po gradskim četvrtima. Apeliram na građane da koriste besplatnu uslugu odlaganja glomaznog otpada na reciklažnim dvorištima, ako imaju prijevoz, istaknuo je Polović.

Alenka Ribića iz Domovinskog pokreta zanimalo je što će biti sa spremnicima za tekstil koji su povučeni s lokacija. Ivan Polović je kazao da su kontejneri povučeni, jer su bili devastirani.

-Kontejneru su povučeni, jer su prestali služiti svrsi. Kontejneri su devastirani i bili su ruglo. Radi se o dvadeset spremnika, koji se nalaze na Ilovcu. Vidjet ćemo što ćemo s njima ili ćemo ih popraviti i vratiti na lokacije ili ćemo ih prodati u staro željezo, rekao je vršitelj dužnosti direktora Čistoće Ivan Polović.