Nepovoljna struktura nezaposlenih

U 2022. nije bilo pojačanog otpuštanja radnika unatoč negativnim utjecajima kojima smo izloženi

VIŠE IZ RUBRIKE

neki traže posao, a mole boga da ga ne nađu

Poslodavcima na području Karlovačke županije nedostaje radne snage, posla ima za sve koji žele i mogu raditi. 

Godina brzo proleti, složit ćete se. E sad, proleti li jednako brzo i nezaposlenim osobama - o tome bi se već dalo diskutirati. Za rezime 2022. godine tražili smo predstojnicu karlovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ivanu Mehle. Kraj godine Burza zaključuje s oko 2.500 registriranih nezaposlenih osoba na području Karlovačke županije, što je stotinjak osoba manje no lani. 

-Broj prijava u evidenciju nezaposlenih je podjednak broju iz 2021. -  što je pozitivno jer nema pojačanog otpuštanja radnika unatoč negativnim utjecajima kojima smo izloženi, kaže Mehle. Gotovo 2.800 osoba iz evidencije je posao pronašlo u prvih 11 mjeseci godine, što je manje nego 2021. Uzrok tome je nepovoljna struktura nezaposlenih, a ne nedostatak radnih mjesta. 

U istom periodu traženo je oko 5.400 radnika, saznajemo od predstojnice karlovačke Burze, što domaćih, što iz trećih zemalja preko radnih dozvola, što je više nego 2021. i još uvijek ukazuje da poslodavcima na području Karlovačke županije nedostaje radne snage i da posla ima za sve koji žele i mogu raditi. 

-Strani radnici se u više od 50% zahtjeva traže za građevinske poslove, pojašnjava Mehle, zatim slijede vozači, električari, varioci, mesari. U velikom broju slučajeva Hrvatska im je samo prolazna stanica prema drugim zemljama EU.

HZZ inače podržava cjeloživotno učenje te se kroz novi sustav vaučera 2022. godine, saznajemo podatak, školovalo 180 osoba, pretežno u informatičkim programima. No i dalje su najpopularnije edukacije knjigovođe te Internet marketing.

Zavod se bavi i učenicima. Tako je u sklopu profesionalnog usmjeravanja održano je 30-ak roditeljskih sastanaka s roditeljima učenika osmih razreda kako bi dobili informacije i lakše odabrali zanimanje, odnosno srednjoškolski program u kojem će djeca nastaviti obrazovanje.

-U redovne mjere Zavoda koje služe povećanju zapošljivosti naših stranaka uključeno je tijekom 2022.-ge godine 600-tinjak osoba. Najviše ih je koristilo mjere obrazovanja i samozapošljavanja. Za sve to potrošeno je cca 40 milijuna kuna, zaključila je svoj kratki rezime godine predstojnica HZZ-a PU Karlovac Ivana Mehle.