Istraživanja će ukupno koštati oko 112 milijuna kuna

Tvrtka GeotermiKA kreće u petogodišnje istraživanje geotermalnih voda na karlovačkom području

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tvrtka GeotermiKA za energetiku iz Karlovca nakon provedenog nadmetanja iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobila je krajem prosinca prošle godine dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Karlovac 1.

  Radi se o prostoru površine 45 kvadratnih kilometara koje obuhvaća dio nenaseljenog područja grada Karlovca i općine Draganić na kojem će ove godine krenuti istraživanja koja će trajati pet godina. Kako je procijenjeno, istraživanja će ukupno koštati oko 112 milijuna kuna, a za ovu godinu za tu namjenu u Gradskom proračunu osigurano je 475 tisuća kuna.

  -Radi se o velikom iznosu novaca, ali sama investicija je visoko isplativa jer sama korist od geotermalne energije i geotermalne vode je daleko veća i premašuje vrijednost samog istraživanja, izjavio je direktor tvrtke GeotermiKA, Vlatko Kovačić.

  Pojasnio je kako prema sadašnjim pokazateljima i praksi, korištenje geotermalnog izvora se kreće nekih 40 godina i u to vrijeme se ta investicija može itekako isplatiti.

  Nakon pet godina istraživanja, a u skladu s nedavnim izmjenama Zakona o energetski i rudarstvu, omogućeno je GeotermniKA-i da kao nositelj dozvole za istraživanje postane kasnije i korisnik eksploatacije koja nije dozvolom predviđena tijekom tih prvih pet godina.

  Kovačić je kazao kako nisu ograničeni dubinom, te bušotina može sezati i do dubine od 4.500 metara.

  -Sama dubina je važna s obzirom na temperaturu vode koja se na tim dubinama očekuje na više od 160 stupnjeva Celzijusa što je kasnije i vrlo važno kod korištenja termalnog potencijala u proizvodnji električne energije, a kasnije i same distribucije toplinske energije prema gradu Karlovcu. Potencijal naravno postoji, a dakako postoje i potrebe. Svjedoci smo klimatskih promjena i okretanju prema obnovljivim izvorima energije. Geotermalna energija je jedini pravi obnovljivi izvor energije koji nije ovisan ni o danu, noći, vremenskim prilikama, ona je stalno tu. Tako da i orijentacija Grada Karlovca i samog trgovačkog društva GeotermiKA je prema održivom, obnovljivom izvoru energije, a to je definitivno geotermalna energija. Važno je reći i da je ovime Grad Karlovac zajedno s Društvom GeotermiKA jedan od pionira istraživanja geotermalne energije u Hrvatskoj. Sada su tim putem krenuli i neki drugi gradovi, a Grad Karlovac je došao u jednu visoku fazu, a to je istraživanje, naglasio je Kovačić.

  Pobrojao je i najznačajnije koristi ovoga projekta.

  -Svi težimo energetskoj neovisnosti uvođenjem novih izvora energije, a geotermalna energija je definitivno energetski neovisna. Radi se o zamjeni fosilnih goriva, smanjenju klimatskih promjena, a samim geotermalnim izvorima i istraživanjem i kasnije korištenjem. Grad Karlovac ima i jedinstvenu priliku i za razvoj znanja i konkurentnosti u obnovljivim izvorima energije i s ovim dijelom svrstava se na mapu gradova koji stvarno razmišlja ozbiljno i u budućnost korištenjem obnovljivih izvora energije. Tu je i stvaranje ostalih uvjeta za razvoj gospodarskih projekata u turizmu, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji i naravno što je svima važno, otvaranje novih radnih mjesta, ali to je sve ono što će se događati u razdoblju nakon samih istraživanja, istaknuo je između ostalog Kovačić. (sl)

  Foto: (ič)