Tvornica turbina Karlovac: Stipendijama do kadrova, studentima 1.500 kn, učenicima 800 do 1.000 kn

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nedostatak kvalificiranih radnika problem je na koji poslodavci upozoravaju niz godina. Međutim, u Tvornici turbina Karlovac pokrenuli  su svoj program stipendiranja učenika i studenata upravo kako bi tome doskočili. Stipendije dodjeljuju od 2004. godine, kako doznajemo od vlasnika tvornice Ivana Mikšića.

  Počelo je skromno jednom stipendijom godišnje, a prema mogućnostima se broj povećavao.  Stipendiraju i dalje, jer je to jedini način da osiguraju stalnu izmjenu zaposlenika, koji odlaze u mirovinu, kaže Mikšić.

  -Stipendiranjem također osiguravamo da bi se naše znanje prenijelo na mlađe suradnike. Do sada je Tvornica turbina stipendirala 30 studenata strojarstva i elektrotehnike na Veleučilištu u Karlovcu, te na sveučilištima  u Zagrebu i Rijeci i oko 85 učenika srednjih škola u Karlovcu, metalskih struka. Većina tih đaka i studenata zaposlena je kod nas u tvornici, jer tijekom studija ili školovanja redovito dolaze k nama na radioničku praksu gdje stječu potrebna znanja. Ne samo da je naš cilj da rade kod nas i oni to sami žele jer su tu upoznali tehnološke procese, upoznali su ljude i upoznali su naš proizvodni program, naglasio je Ivan Mikšić.

  A kako dolaze do stipendista? Vlasnik Tvornice turbina napominje da imaju nekoliko načina, uz one uobičajene, putem natječaja.

  -Povremeno se raspisuju natječaji u javnim glasilima, neki nam stipendisti dođu po preporuci, a posebno potenciramo stipendiranje djece naših radnika. Smatramo da je taj način dobar, jer tako se stječe povjerenje u firmu, a time je i odgovornost prema firmi veća. U tim slučajevima roditelji prenose znanje na svoju djecu. Imamo slučaj da imamo tokare koji već treća generacija iz jedne obitelji radi kod nas. Radio je djed pa otac, a sad radi i sin. Prije dodjele stipendije sa svakim kandidatom obavimo razgovor, vidimo kakve su ocijene, kakve su sklonosti i prema tome dogovaramo kako dalje.

  Poznato je da vlada manjak interesa za metalska zanimanja kod upisa u srednje škole, iako upisi u ovu školsku godinu daju razloga za blagi optimizam. No, nije jednostavno naći niti zainteresirane za studije strojarstva ii elektrotehnike.

  -Moram reći da je sve manji interes za tehnička zanimanja, smatram da je to posljedica gospodarske klime u Hrvatskoj koja ne promiče niti potiče studente da upisuju strojarstvo. Nestanak nekih gospodarskih grana, na primjer brodogradnje također negativno utječe i opada broj studenata strojarstva jer vide da nema zaposlenja. Ne samo da su nestala brodogradilišta, nego su i druge firme koje su se naslanjale na brodogradnju smanjile svoj obim poslova tako da i to nepovoljno djeluje. Međutim, mi nastojimo mlade poticati, pozivamo ih da dođu k nama, da vide kako mi radimo. Primjerice naš ured za konstrukcije je najmodernije opremljen. Osim toga mogu vidjeti da kod nas mogu dugoročno raditi. Kod nas se može vidjeti kompletan proces proizvodnje proizvoda, od projektiranja, konstruiranja, praćenja kroz proizvodnju, montažu, ispitivanje i pokažemo im ako je netko zainteresiran da radi jednu od najjednostavnijih operacija.   

  Mjesečni iznos stipendija za studente je 1.500 kuna, a za učenike, kako je rekao vlasnik Tvornice turbina, od 800 do 1.000 kuna.

  Osim što u tvrtki Tvornica turbina Karlovac u program stipendiranja nastoje uključiti djecu zaposlenika, Ivan Mikšić napominje da zaposlenicima daju i prigodne naknade za rođenje djeteta.

  Te su naknade iznosile 1.500 i 2.000 kuna, a od ove godine iznos je povećan na 3.000 kuna neto. Naime, TTK je, napomenuo je Mikšić, donio odluku da od 1. siječnja ove godine naknadu povise.(kb)