Član uprave i osnivač TTK Ivica Mikšić, kazao je da je ova turbina najveća koju su do sada napravili, a mogu napraviti i turbine veće snage

Tvornica turbina Karlovac dobitnik nagrade „Inovacija godine 2017.“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tvornica turbina Karlovac (TTK ) dobila je nagradu “Inovacija godine 2017.” za inovaciju “Kondenzacijske parne turbine s reguliranim oduzimanjem pare električne snage 3600kW”.

  Radi se o nagradi koju dodjeljuje Udruga inovatora Hrvatske. Svečana dodjela održana je u srijedu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta,  a direktoru TTK Damiru Schilleru, nagradu je uručio ministar Darko Horvat.

  Član uprave i osnivač TTK Ivica Mikšić, kazao je da je ova turbina najveća koju su do sada napravili, a mogu napraviti i turbine veće snage, međutim, one se kod nas još ne ugrađuju u postrojenja na biomasu.

  -Turbinu ove snage za koju smo dobili nagradu ugradili smo u energani Đakovo privatnog investitora gospodina Ravlića. Turbina radi od proljeća ove godine vrlo uspješno, tako da nam je to velika referenca i za buduće poslove. Inače dvije takve slične turbine sada radimo za Sloveniju, dodao je Mikšić.

  Ovo nije prva nagrada za inovaciju koja je dodijeljena Tvornici turbina, jer je tvrtka 2001. godine  osvojila nagradu za inovaciju pumpe za brodogradnju. Budući da je dijelom u poslovanju tvrtka orijentirana na brodogradnju, stanje u hrvatskim brodogradilištima odrazilo se i na njih.

  -Nas je jako pogodila ova situacija u kojoj se nalaze Uljanik i „3. maj“, jer smo mi za njih radili i svake godine imali smo isporuke 20 do 30 posto naših proizvoda. Unazad dvije godine nismo dobili niti jednu narudžbu od brodogradilišta tako da nam to predstavlja veliku poteškoće i sada tražimo druge poslove, istaknuo je Ivica Mikšić.

  Manjak poslova u brodogradnji nije se odrazio na broj zaposlenih u TTK, kazao je Mikšić te su oni zadržali 150 radnika koliko imaju unatrag nekoliko godina. Nada se da će brodogradnja u Hrvatskoj opstati, jer je to po njemu vrijedan izvozni proizvod na koji se oslanja niz drugih tvrtki osim samih brodogradilišta. (kb)

  Foto: Igor Čepurkovski