Turska želi razvijati seoski turizam i učiti na primjerima iz naše županije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Predstavnici 23 mjesne samouprave, odnosno gradova i općina iz Turske boravili su danas u Karlovcu. Radi se o studijskom putovanju turske delegacije u sklopu Town Twinning  programa između turskih gradova i gradova u Europskoj uniji.

  Domaćin posjeta bila im je Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, gdje su im predstavljeni projekti Razvojne agencije te europski projekti koji se provode u Karlovcu i Ozlju. Kako je prije početka sastanka istaknuo ravnatelj Razvojne agencije Vilko Klasan već je dogovorena i daljnja suradnja s turskim partnerima. To se odnosi uglavnom na suradnju s Turskom razvojnom agencijom TIKA.

  Na ovom studijskom putovanju gdje su Karlovac i Karlovačka županija tek jedno od odredišta predstavnici turskih mjesnih samouprava upoznali su se s primjerima dobre prakse koje bi mogli primijeniti u svojim sredinama.

  A.Hakan Atik  voditelj projekta je rekao da je posjet Hrvatskoj jedan od četiri studijska posjeta te da je Town Twinning projekt vrijedan 4,5 milijuna eura, a završava u travnju ove godine.

  -U Hrvatskoj smo tijekom ovog posjeta vidjeli brojne zanimljive projekte koje bi mogli primijeniti u Turskoj, tako je i ovdje danas u Karlovcu. Ono što je u Turskoj problem selidba ljudi iz sela u gradove. Mi želimo raditi na razvitku seoskog turizma i na razvitku sela i ruralnih područja. Zanimljiva nam je i provedba energetske obnove. Ovo je u stvari projekt dijaloga. Ako vidimo neke primjere dobre prakse mi ih želimo primijeniti u Turskoj, ali vrijedi i obrnuto. Spremni smo pomoći Hrvatskoj i pokazati svoje primjere, kazao je Atik.

  Turski su gosti također turistički obišli Karlovac  te su posjetili Aquatiku. (kb)