Posebno su istaknuli proizvodnju turbinskih agregata, do sada ih je isporučeno pet te najavili gradnju još jedne hale u Poduzetničkoj zoni Korana

TTK se pohvalio novouređenim prostorom i jedinim Tehničkim muzejom u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tvornica turbina Karlovac danas je organizirala obilazak novouređenih poslovnih prostorija za projektante i inženjere koji se nalazi u bivšoj zgradi Računskog centra te novog „Tehničkog muzeja inženjerstva – Jugoturbina 1949. – 1992.“ osnovanog u tvrtki povodom  70. godišnjice osnutka Jugoturbine u istom prostoru. TTK je danas u stopostotnom privatnom vlasništvu, a jedini osnivač je Ivan Mikšić diplomirani inženjer strojarstva s iskustvom u proizvodnji energetske opreme u Jugoturbini od 1967. godine. Svoje usluge i proizvode nudi vrlo izbirljivim i zahtjevnim kupcima,  a danas proizvodi raznu vrhunsku brodsku energetsku opremu, industrijske parne turbine, parno turbinske agregate za energane u kogeneraciji na biomasu s najmodernijom elektronskom regulacijom, parne turbine za rafinerije, šećerane, papirnu industriju, petrokemiju u skladu s najvišim standardima te najrazličitije vrste pumpi. Proizvodnja brodske energetske opreme pod nadzorom je svjetskih klasifikacionih društava. Osim proizvodnje nove opreme, tvrtka se bavi i izradom rezervnih dijelova po potrebama kupaca te remontom i servisom parnih turbina i do 200 megavata. Svoj uspjeh kod kupaca tvrtka zahvaljuje mnogim inovacijama i tehničkim unapređenjima za koje je dobila više nagrada i priznanja od raznih institucija. Uspješno surađuju sa znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu u cilju stalnog unapređivanja proizvoda. Pored toga tvrtka kontinuirano stipendira studente strojarstva i elektrotehnike kao i učenike srednjih strukovnih škola. U Poduzetničkoj zoni Korana u Logorištu tvrtka je izgradila dva nova moderna proizvodna pogona s novim strojevima gdje se obavlja strojna obrada i montaža parnih turbina i velikih pumpi. Cilj je da ostanu najbolja srednje velika hrvatska tvrtka u području strojogradnje.

  -Novouređeni prostor za projektante i inženjere nalazi se u dvorišnoj zgradi u Ulici Stanka Vraza 53, bivša zgrada Računskog centra. To je jedna od prvih industrijskih zgrada nastalih u Karlovcu 1920. godine. Danas je pod zaštitom spomenika kulture. Izvana nismo ništa mogli uređivati, ali kod adaptacije morali smo surađivati s konzervatorima. Mi praktički čuvamo industrijsku baštinu grada Karlovca i održavamo ju. Napravili smo kompletni novi krov pod zaštitom konzervatora, a sanirali smo i podrumski prostor gdje je prije bila kožara te je cijeli prostor priveden svrsi, rekao je direktor i vlasnik Tvornice  turbina Karlovac Ivan Mikšić i dodao da su u uređenje novog i podrumskog prostora zgrade uložili oko 6 milijuna kuna.

  Trenutno je zaposleno 165 ljudi te je po riječima izvršnog direktora Damira Schillera, prisutan stalni trend porasta broja zaposlenih. Inače, u tvrtki rade 34 inženjera, a prosječna plaća je 6.500 kuna.

  -Godinama stipendiramo učenike srednjih strukovnih škola te studente. Kadrova ima sve manje, djece ima sve manje, nekad se čak moglo i „probrati“ od svih đaka i studenata. Međutim, danas jedan-dva ako završe… to je to. Problem je njih i zadržati u struci; nije dovoljno njega zaposliti kao mladog inženjera, nego kao što je poznato dosta ih odlazi u inozemstvo. Tako smo morali podignuti plaće, a i sama investicija u ovaj poslovni prostor je isto jedan od koraka i načina kako ih motivirati da ostanu i da vide da se ulaže u njih i u budućnost,kaže Schiller.

  Posebno su se pohvalili, novim proizvodom koji Jugoturbina nije izrađivala, a to su turbinski agregati kojih su od početka proizvodnje 2015. godine isporučili pet, a samo ove godine dva za naručitelje iz Slovenije. U potpunosti su proizvod TTK-a od projektiranja, proizvodnje, montaže, ispitivanja pa sve do puštanja u rad.

  Govoreći o planovima izvršni direktor Schiller je rekao.

  -Pored velike hale u Poslovnoj zoni Korana u Logorištu, imamo planove za izgradnju još jedne hale s pratećim kancelarijama i poslovnim prostorima. Bila bi veće nosivosti od 100 tona; sadašnja je od 25 tona, ali iste površine 1.250 kvadratnih metara. Omogućila bi nam da primimo neke veće strateške strojeve, zaposlimo dodatne ljude i počnemo se baviti  većim strojevima, nego što sada imamo mogućnosti. Sve to je u cilju napretka i zadržavanja znanja, vještina i  naravno dodatnog zaposlenja. Trenutno je u izradi dokumentacija, a kada to bude gotovo donijet ćemo konačnu odluku kada krenuti i u samu investiciju.

  U novom „Tehničkom muzeju inženjerstva – Jugoturbina 1949 -1992.“ prikazani su originalni uređaji i oprema koja se upotrebljavala za crtanje, kopiranje i prijepis dokumenata i zvuka od 1945. do 1992. godine. Izloženo je i više stotina originalnih pisanih izložaka i knjiga iz područja marketinga, istraživanja i razvoja, izdavačke djelatnosti i investicijske izgradnje u Jugoturbini te dokumentacija uvođenja osiguranja kvalitete, kao i novine i bilteni Jugoturbine. Može se pogledati i literatura o studiju strojarstva u Karlovcu od 1960. godine i Tehničke škole od 1946.

  Pored ovoga mogu se razgledati i osobna sredstva rada, prva osobna računala te mnoštvo  knjiga i fotografija iz povijesti Jugoturbine , grada Karlovca i okolice. Ova lokacija muzeja je ipak privremena.(m.m.)

  Foto:i.č.