Transformirana ustanova nastavlja i dalje pružati podršku a Projekt nam je omogućio jačanje stručnih znanja za ostvarenje novih, ali i poboljšanih i proširenih postojećih usluga

Trogodišnji program Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj uspješno završen

VIŠE IZ RUBRIKE

  Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj realizirao je trogodišnji projekt ˝Mreža podrške za neovisnost˝, u okviru poziva Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom- ESF. Projekt se provodio od listopada 2017. do listopada ove godine.

  -Projektom smo olakšali pristup životu u zajednici osobama s intelektualnim teškoćama u Karlovačkoj županiji i doprinijeli procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kaže ravnateljica Centra Dijana Borović-Galović.

  Republika Hrvatska potpisujući UN Konvenciju o pravima osoba s intelektualnim teškoćama obvezala se osigurati široki raspon inovativnih izvan institucijskih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama.

  Povelja EU o temeljnim pravima utvrđuje i pravo na neovisan život osoba s intelektualnim teškoćama što se naročito odnosi na društvenu i radnu integraciju. Briga o osobama s intelektualnim teškoćama počinje u ranoj dobi uslugom rane intervencije. Nakon djetetove navršene sedme godine života pruža se usluga psihosocijalne podrške i usluga pomoć pri integraciji u redovne odgojno obrazovne sustave, vrtiće i škole. Nakon školovanja korisnicima se uz uslugu organiziranog stanovanja osiguravaju radne aktivnosti.

  -Sve ove inovativne izvaninstitucijske usluge Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj osigurao je projektom ˝Mreža podrške za neovisnost“. Osiguranje ovih prava financijski je zahtjevno, naročito u svjetlu potrebe za značajnim ulaganjima u početne faze deinstitucionalizacije i transformacije ustanova kao što je bila naša ustanova.

  -Upravo ulaganje europskih fondova u ove procese omogućuje Hrvatskoj da ostvari značajan napredak. I zbog toga je Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj predložio i dobio ovaj projekt, kaže ravnateljica.

  -Naša ustanova postoji preko 70 godina i svakodnevno podržava osobe s intelektualnim teškoćama, naglašava Borović Galović. Transformirana ustanova nastavlja i dalje pružati podršku osobama, ali i obiteljima djece i osoba s intelektualnim teškoćama. Projekt nam je omogućio jačanje stručnih znanja za ostvarenje novih, ali i poboljšanih i proširenih postojećih usluga.

  -Projektom smo pridonijeli rješavanju problema na lokalnoj razini. U organizirano stanovanje primili smo 25 novih korisnika sa područja naše županije, zaposlili smo 31 asistenticu u organiziranom stanovanju. Asistentice u organiziranom stanovanju smo educirali za provođenje usluga. Za naše korisnike organiziramo radne aktivnosti na poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda.

  -Uspostavili smo i uslugu rane intervenciju u Karlovačkoj županiji. Zaposlili smo rehabilitatora i logopeda za provođenje usluge. Pored terapija rehabilitatora i logopeda, kao podršku djeci i članovima njihovih obitelji nabavili smo jedinstveni alat upitnik „Ages&Stages“ koji olakšava dijagnosticiranje i praćenje razvojnih poteškoća djeteta, a mogu ga koristiti liječnici, roditelji i stručnjaci u praćenju razvoja djeteta.

  Na karaju, ravnateljica Borović Galović zaključuje da im je projekt omogućio uvođenje inovativnih usluga za djecu i osobe s intelektualnim teškoćama i osiguramo podršku svakoj osobi u onoj mjeri kolika je toj osobi potrebna.