Prvi Karlovački

Tribina “Žene i politika”: “U Ukrajini se vidi da su mnoge žene uzele aktivno učešće u rješavanju sukoba i dijele odgovornost s muškarcima”

Autor: Sunčica Laić

07.03.2022

Politika

Društvo traži da žene budu aktivne, uključene i ne da budu samo predmet neke politike nego subjekt te politike, izjavio je saborski zastupnik Davor Ivo Stier.  

“Žene i politika” naziv je tribine koju je povodom Međunarodnog dana žena u ponedjeljak organizirala Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Karlovačke županije u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Saborska zastupnica i predsjednica županijske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Maja Grba Bujević rekla je tom prilikom da je sudjelovanje u političkim procesima temeljno ljudsko pravo, a da se navedena organizacija žena u radu rukovodi ravnopravnošću i jednakošću. Također, ustvrdila je da se bore za jednake mogućnosti žena u društvenom, kulturnom i općenito javnom životu, jer je, kako je dodala, zastupljenost žena u javnom životu vrlo važna.

-Sada je broj žena u nacionalnoj politici još uvijek prenizak i na povećanju treba raditi da bi položaj novih generacija žena i djevojaka bio ravnopravan, snažan i siguran, poručila je.

Naglasila je i kako je u posljednje vrijeme bitno osnažena uloga žena, i da se između ostalog mijenja i uloga žene u ratu.

-Ranije je žena imala samo ulogu žrtve, a brojni napadi na žene služili su kao ratna taktika. No, danas se, primjerice u Ukrajini, vidi da su mnoge žene uzele aktivno učešće u rješavanju sukoba i dijele odgovornost s muškarcima u izgradnji mira, istaknula je Grba Bujević i podržala pravo ukrajinskog naroda da Ukrajina bude slobodna i neovisna država.

Na temu “Žene i politika” osvrnula se i županica Martina Furdek Hajdin.

-Za prava žena ne treba se boriti samo u politici, u Županiji, nego u svim resorima. Žene koje se bave bilo kojim zanimanjem uglavnom više i nemaju radno vrijeme, ono se više jednostavno i ne prepoznaje i stoga se skrbimo za  onaj servis koji žene i majke trebaju imati, od vrtića koji su lakše dostupni, od rada vrtića u smjenama, dakle za onu potporu koju žena može imati u privatnom životu da bi se što bolje mogla fokusirati na svoj rad i ići na tržište rada, poručila je između ostalog županica Martina Furdek Hajdin.

Zdravka Bušić, saborska zastupnica i potpredsjednica HDZ-a rekla je kako Hrvatska u odnosu na druge velike demokratske zemlje ima tradiciju žena u politici i da je Hrvatska otvorena prema ženama, ali da je angažman u politici i do njih samih.

-Mi smo imali predsjednicu države, predsjednicu Vlade, vrlo uglednih ministrica, a danas što se tiče žena traže se žene koje se žele angažirati, ali nije lagano biti politički angažiran, moraš praktički 24 sata biti dostupan, raditi, odgovarati. Mislim da Hrvatska ide naprijed, ali smatram da je najviše do toga koliko se žene žele angažirati, naglasila je Bušić.

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier ukazao je na značaj ove teme o kojoj ne pričaju samo žene nego i muškarci.

Politika traži opće dobro u onom svom najboljem značenju politike za zajednicu i kako bi mogli tražiti opće dobro zajednice ako bi se odrekli pola našeg stanovništva. Prema tome ne može se govoriti o politici a da nema aktivnog sudjelovanja i žena ako želimo opće dobro. Mislim da društvo koje želimo za nas i našu djecu je društvo koje će biti uključivo, gdje će svatko moći realizirati svoje potencijale. Društvo apsolutno traži kada govorimo o političkom djelovanju da žene budu aktivne, uključene i da budu u svakom slučaju ne samo predmet neke politike nego subjekt te politike, izjavio je između ostalog Stier.

Marina Kolić, načelnica općine Cetingrad kazala je kako se 2017. godine uključila u politiku i s 25. godina osvojila prvi mandat.

Politički sam se aktivirala doslovno bez ikakvog prethodnog političkog iskustva. Moram priznati da je u početku bilo teško, prvi mjeseci bili su mukotrpni, ali nema toga što žene ne mogu bez malo muke i truda. Peta godina mandata je tu, čeka nas još puno rada, ali volja je tu. Nikad nisam doživjela neku neugodnost niti osjetila diskriminaciju samo zato što sam žena na ovoj poziciji, istaknula je Kolić naglasivši kako je ponosna na multikulturalnost koju njeguju u općini.

Na tribini su pored predsjednice županijske Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ i saborske zastupnice prim. mr. Maje Grbe Bujević koja je održala uvodni govor, sudjelovale i predsjednica ove organizacije na državnoj razini i saborska zastupnica Nada Murganić, saborska zastupnica Marija Jelkovac i druge uzvanice i uzvanici.

Zaključeno je kako žene imaju neizostavnu ulogu u društvu ali i političkom životu, a njihovo iskustvo i znanje obogaćuje politički i društveni život u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske pridonosi boljem statusu žena putem povećanja rodiljnih naknada, aktivnim mjerama zapošljavanja i brojnim drugim aktivnostima čime samo potvrđuje privrženost ostvarivanju ravnopravnosti žena na svim područjima – od obitelji do ekonomskog, znanstvenog, kulturnog i političkog djelovanja.