Tribina Možemo ZA! Rijeke: Spriječiti daljnju devastaciju i preizgrađenost obala rijeka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Javna tribina ZA! Rijeke koju su organizirali Možemo! Karlovac  jedna je od aktivnosti kojim žele ukazati na probleme Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre i kako su najavili ova akcija traje mjesec dana.

  - Imamo akciju ZA! Rijeke koja traje mjesec dana,  a dalje ćemo se svakako boriti i raditi sve što je u našoj moći,  pitati i gurati stvari koje idu u smjeru da zaustavimo ono što se sad dešava. Mi smo grad na četiri rijeke koje su definitivno simbol grada i nema većeg simbola, ali nismo zadovoljni kako se o rijekama brinemo, istaknuo je Dobriša Adamec iz Možemo! Karlovac.

  Na tribini su govorili saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu prirode i okoliša Sandra Benčić, geograf Gordan Begler i vijećnica gradskog vijeća Grada Karlovca Ana Matan te gošće iz Javne ustanove Natura Viva ravnateljica Antonija Bišćan i Leopoldina Dakić.

  Bilo je riječi o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju o čemu je govorio Gordan Begler, ali i o gradnji koja devastira obale rijeka, što je posebno problem uz Mrežnicu. Neke korake u zaštiti i sprečavanju daljnje devastacije mogu već sad napraviti jedince lokalne samouprave i županija, smatra Begler, a to je poticati gradnju na depopulariziranim prostorima dalje od same rijeke.

  Što se pak može napraviti s državne razine, govorila je saborska zastupnica Sandra Benčić.

  -Ja mogu preko Odbora za okoliš kojem predsjedam dati prijedlog određenih zaključaka koji bi išli u smjeru bolje regulacije pitanja gradnje i preizgrađenosti obala rijeka, gradnje na divlje koja je sve češća, ali i isto tako i pitanja otpadnih voda, ali sveg ostalog što uz takvu gradnju dolazi. Jednako tako mislim da napokon vladajući moraju shvatiti vrlo ozbiljno kako ćemo zapravo regulirati vodostaje rijeka, kakve sustave zaštite od poplava ćemo imati jer poplave će neminovno dolaziti. Vidimo da su promjene vremena sve češće, izuzeto nagle i da su puno drastičnije nego što smo prethodno imali iskustva. Toga će nažalost biti sve više kao što će i suša biti sve više i pitanje voda i očuvanja voda je jedno od temeljnih interesa svake države u Europskoj uniji, ali naše svakako. Hrvatska je bogata vodama, s jedne strane, međutim Hrvatska se prema tim vodama odnosi za sada zaista neodgovorno, rekla je Benčić.

  Ocijenila je da vladajući prema javnim dobrima pokazuju interes sam kad se može pretvoriti u neki privatni interes i privatni profit, a kad se radi se radi o javnom i zajedničkom interesu tada ih to ne zanima. Zato zagovara da se pojedinim prirodnim prostorima da pravna osobnost kako bi ih se zaštitilo.

  - Naveli smo to kao neku novu praksu koja dolazi, a koja dolazi iz razloga jer je to postalo nužno. Nužno je da neke dijelove prirode štitimo i da ih štitimo kao javno i zajedničko dobro. Mislim da je to bitan smjer razvoja i u Hrvatskoj i u Europi, baš zbog toga što imamo još neka prirodna bogatstva koja nisu u potpunosti devastirana i na koja nije bačena nekakav šapa,  zaključila je Benčić.