Prvi Karlovački

Tri zaboravljena genija koja su izumila kofer s kotačićima, jedan od njih je Alfred Krupa stariji

Autor: Branko Obradović

03.04.2021

Mozaik

Nakon američkih, poljskih, hrvatskih, čeških, te nekih brazilskih i indijskih medija i publikacija o Alfred Krupi starijem pisale su i talijanske dnevne novine

Autor Giuseppe Meloni napisao je za L’Unione Sarda tekst o tri izumiteljska imena, a to su  Bernard Sadow, Robert Plath i Alfred Krupa. Donosimo prijevod teksta koji su o Alfredu Krupi starijem objavile talijanske novine.

Alfred Krupa je figura na neki način još uvijek tajanstvena, o njemu se ne zna sve. Rođen je 1915. u Poljskoj i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Krakowu, prije nego što je naletio na nacistički progon, također je imao židovske krvi, deportiran je u Njemačku, ali se tko zna kako našao u Jugoslaviji. Njegova sestra Hilgard Marie imala je manje sreće i umrla je u peći Auschwitza 1944. godine, u dobi od 25 godina. Alfred se pridružio grupi antifašističkih hrvatskih umjetnika, koji su uspjeli organizirati povijesnu “Partizansku izložbu” tijekom rata. Između ostalog, slučajno je spasio skupinu britanskih vojnika koji su se morali prisilno iskrcati u Hrvatskoj, među njima je bio i Randolph Churchill, sin britanskog premijera Winstona. Za to je dobio medalju za hrabrost iz Ujedinjenog Kraljevstva. (ovo je netočno, Jugoslavija ga je odlikovala). Također se u Hrvatskoj, u Karlovcu, Krupa naselio do kraja života, oženivši se lokalnom djevojkom, i položio potrebne ispite na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kako bi se priznala kvalifikacija već postignuta u Poljskoj. Slikao je, ali ne samo to, volio je izmišljati nove stvari, često nadahnut mnogim sportovima kojima se volio baviti. Na primjer, izumio je vrstu boksačkih rukavica na napuhavanje, a negdje se pogrešno kaže da je stvorio i vodene skije, izum koji je stvoren ranije, onaj koji je Krupa ručno izrađivao zapravo je predak SUP-a (Stand up paddle – Stand up veslo). To je daska slična surfu na kojoj se krećete s nekom vrstom vesla, što je također postalo moderno na našim obalama, ali tek posljednjih godina. Mnogi od njegovih izuma bili su povezani s morem: uspio je stvoriti sustav protiv potonuća za srednje velike čamce (moja napomena, ovo je netočno, radi se o velikim brodovima), a možda je i među prvima izgradio čamac sa staklenim dnom, koji je promatrao morsko dno tijekom plovidbe. Sve u svemu, stvaranje kofera s kotačićima bilo je jedno od najjednostavnijih, s tehničkog gledišta: 1954. godine koferu je dodao kotače, crno-bijela fotografija prikazuje ga dok ga vuče zahvaljujući vremenu, baš kao i Sadow 15 godina kasnije. Nije poznato je li tvorac kofer iz Massachusettsa (Sadow) poznavao Krupino djelo, vjerojatno ne, i zato što je višeznačni poljsko-hrvatski umjetnik uzalud pokušao patentirati neka svoja djela u Beogradu, ali je odustao uslijed birokratskih kašnjenja. Iz istog je razloga kontaktirao i britansko veleposlanstvo, s obzirom na dobre odnose rođene spašavanjem Churchilla mlađeg, ali bez ikakvih boljih rezultata. Kao svojevrsni “George Best izumiteljstva”, sjećamo se Krupinog velikog talenta koji je, međutim, donio malo konkretnih rezultata, bio mu je dovoljan miran život s obitelji u Karlovcu, gdje je umro u 74. godini 1989. godine. Upravo dok su diljem cijelog svijeta putnici otkrivali pogodnost onih kotača koje je Alfred smislio 35 godina ranije.