Prvi Karlovački

Trenutno je u Ogulinu 18 oboljelih, u Karlovcu 12, u Slunju 3 i u Dugoj Resi 2

Autor: Branko Obradović

13.07.2020

Koronavirus

U Ogulinu održana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Karlovačke županije

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije održao je danas ispred Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin konferenciju za novinare. O trenutnoj situaciji s koronavirusom u Karlovačkoj županiji govorio je načelnik Stožera Josip Ribar.

-Danas smo došli u Ogulin da damo podršku, ali moram reći da situacija nije dramatična, kako se činilo. Trenutno, danas je u Ogulinu 18 oboljelih, u Karlovcu 12, u Slunju 3 i u Dugoj Resi su dvije oboljele osobe. Dakle, ukupno je u Karlovačkoj županiji 35 oboljelih osoba. U našoj županiji u samoizolaciji je 89 osoba. Moram upozoriti da je od danas obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim centrima i trgovinama. Maske moraju imati u trgovinama i kupci. Svi skupovi na kojima je više od sto ljudi moraju se prijaviti, kazao je načelnik Ribar.

Ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin dr. Josip Zorko istaknuo je da je došlo do pojačane pojavnosti Covida-19.

-Svi smo se nadali da će se situacija primiriti i da će dolaskom toplijeg vremena virus nestati, no došlo je do pojačane pojavnosti Covida-19. Od 26. lipnja u Ogulinu je 20 pozitivnih osoba, 18 iz naše županije i dvije osobe iz Ličko-senjske županije. U ogulinskoj bolnici su dvije oboljele osobe u samoizolaciji. Njihovi kontakti su u samoizolaciji. U zadnjih desetak dana pojačan je broj testiranja, pa je dnevno u Ogulinu od petnaest do trideset testiranja. Jučer je testirano četrnaest osoba i svi su nalazi bili negativni. Danas je testirano 25 osoba i nalazi će biti kasno navečer ili sutra ujutro. Među djelatnicima bolnice dvije su osobe oboljele. Pozitivna je kuharica, pa su izolirani svi djelatnici kuhinje. Moram reći da je u Ogulinu situacija pod nadzorom, rekao je Josip Zorko.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Ogulina Mladen Porubić kazao je da je u ogulinskoj Gradskoj upravi pet osoba oboljelo od koronavirusa.

-Ogulinska Gradska uprava ima 32 zaposlenika, 5 osoba je oboljelo, a 22 su u samoizolaciji, ostali rade. Radi se online konferencijama, mailovima i putem telefona. Od danas Gradska uprava normalno radi za hitne slučajeve. Gradski vrtić od danas je zatvoren na sedam dana, a osiguran je u vrtiću smještaj za djecu, gdje oba roditelja rade, kazao je Mladen Porubić.

Voditelj Službe civilne zaštite Karlovac Alenko Hudak istaknuo je da će se nastaviti nadzor noćnih klubova i većih skupova.

-U našoj je nadležnosti, u suradnji s policijom, nadzor noćnih klubova i svih skupova s više od sto ljudi. Kontroliramo provođenje svih mjera, koje su propisane, rekao je Alenko Hudak.