Prvi Karlovački

Treća smjena straže Karlovačke građanske garde i dodjela uspomenica

Autor: Miloš Milovanović

11.07.2020

Karlovac

U okviru proslave 441. rođendana grada Karlovca, Karlovačka građanska garda danas je obavila treću ceremoniju smjene straže ispred zgrade Gradske uprave. Nakon smjene straže gosti Garde točno u podne simboličnim pucanjem iz šest topova podsjetilo je na šest krakova povijesne karlovačke Zvijezde. Pucnjeve su izveli izaslanik zapovjednika HKoV-a brigadir  Dražen Babić, izaslanik prvog dočasnika HKoV-a  časnički namjesnik Nikica Koblešić, nadzapovjednik Garde gradonačelnik Damir Mandić, direktor HS Produkta Željko Pavlin, prvi počasni član Karlovačke građanske garde i vukovarski branitelj pukovnik Antun Dugan i predsjednik Udruge 110. brigade brigadir Enver Smajli.

Potom je u velikoj gradskoj vijećnici upriličena dodjela 10 uspomenica topnicima Karlovačke građanske garde koji su pucali na sve tri smjene straže. Uručio ih je gradonačelnik Damir Mandić.

Zavaljujem svima koji ste protekla dva tjedna sudjelovali u obilježavanju Dana grada, mislim da 441 godina je nešto što obvezuje, ali i stalno postavlja neka pitanja. Mislim da imamo pravo biti ponosni i trebamo biti ponosni i ove naše vrijednosti gdje god možemo i kako god možemo trebamo promovirati. Zahvaljujem pripadnicima Karlovačke građanske garde, curama i dečkima, jer zaista predstavljate Karlovac, gdje god da dođete u najboljem svjetlu. I vi niste samo počasna postrojba, vi ste jedna vrijednost više našega grada. Posebno bih pozdravio pukovnika Dugana; Grad Karlovac i Grad Vukovar su gradovi prijatelji od prije dvije godine. Sprijateljila su nas djeca osnovnih škola Turanj i Mitnica, tako da smo se i na razini uprava sprijateljili. Vaš dolazak nam je priznanje jer pukovnika Dugana vjerujem da  je  većina zapazila i godinama gledala i gledat će na čelu Kolone sjećanja. Mislim da Karlovac i Vukovar u tom dijelu zaista mogu biti ono što Hrvatska treba biti i što Hrvatska u konačnici i želi  biti, poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić na prigodnoj svečanosti dodjele uspomenica topnicima Karlovačke građanske garde.

Foto: Igor Čepurkovski