Prvi Karlovački

Treba ići doma, a Dora praši „Mi plešemo“ s Hourom i društvom

Autor: Ksenija Begović

12.09.2019

Arhitektice društva

Mlada Karlovčanka Dora Spudić svirala s Prljavim kazalištem na otvorenju Dana piva

Kad se s prijateljima uputila na koncert Prljavog kazališta na otvorenju Dana piva, četrnaestogodišnja Dora Spudić nije ni sanjala da će se i sama naći na pozornici.
To je definitivno najbolje što sam doživjela, ispričala je novopečena gimnazijalka.
Dora je, naime, završila i osnovnu glazbenu školu i svira gitaru. A kako se našla s Prljavcima na pozornici?
Zvali su nekog tko zna svirati gitaru. Moji prijatelji, a bilo nas je puno, počeli su skakati oko mene i vikati „Dora! Dora!“ Jedna prijateljica me digla u zrak, a Jajo je rekao: „Dovedite mi nju.“ I tako sam završila na pozornici.
Inače joj je Prljavo kazalište najdraža grupa. U Glazbenoj školi svira uglavnom klasičnu glazbu, no voli zasvirati i rock. Naravno da je imala i tremu, kad joj je jedna od najpoznatijih gitarista Jasenko Houra Jajo dao svoju gitaru, priznaje Dora.
Jajo mi je dao svoju gitaru, trzalicu, stavio mi je svoju kapu na glavu, pokazao mi je ritam i akorde i počela sam svirati. Basist je svirao sa mnom, bili smo jedan uz drugog i kako da to kažem zajedno smo muzicirali.
Njezin nastup bio je i potpuno iznenađenje za roditelje Žaklinu i Biserka koji se je dopratili na koncert i već su je krenuli tražiti da krenu kući jer kako je rekla mama „bilo je skoro 23 sata“. A njihova Dora praši na pozornici s Prljavcima „Mi plešemo“, hit iz njihove mladosti.
Na koncertu je bilo nekoliko tisuća ljudi, promenada i šančevi bili su ispunjeni, a kakav je bio osjećaj pogledati sve te ljude kad se popela na pozornicu, mlada Karlovčanka kaže odličan.
Odličan je osjećaj! Bilo me je malo strah da ne zeznem, ali kad sam krenula bilo je fantastično pogledati sve te ljude koji me gledaju i slušaju. I Jajo je bio oduševljen, sretan, a publika me podržala i nagradila velikim pljeskom . To mi je bio jedan od najboljih trenutaka u životu, kaže Dora.
No, uz sve te silne ljude koji su je gledali, prijatelje koji su joj rekli da je bila sjajna i da su se oni zabavljali bolje nego ona, Doru je brinulo samo jedno mišljenje. Kako je najmlađa od troje djece Spudićevih uz dva starija brata, Marka i Josipa, jedinoj djevojčici nije lako doći do izražaja ili je možda obrnuto? Mama Žaklina kaže da su braća zatvorenija od Dore i ona je spremnija na sitne vragolije. Najviše sestrinsko –bratskih zadirkivanja ima sa srednjim bratom Josipom.
On uvijek kaže kako sam ja najmlađa, a svuda se guram, uvijek u prvim redovima… Mislila sam da će me i oko ovog jako zadirkivati, ali nije, kaže Dora.
On ju možda jedini od nas drži malo na zemlji, dodaje mama.
Ako je pak suditi po videu Dorinog nastupa, gdje se čuje Josipa kako ponosno uzvikuje: „To je moja sestra!“, onda je jasno da je zadirkivanje samo zadirkivanje.
Svjetla pozornice Dori Spudić su se svidjela, no nije sigurna hoće li se okušati show businessu. Pitam je s kim bi još htjela zasvirati, imali još neka grupa ili poznati pjevač?
Stvarno ne znam. Prljavo kazalište su mi najdraži bend i ne znam koga bih još izdvojila od domaćih. Ne znam koga bih izdvojila od stranih bendova. Zapravo nikoga. Nemam želju zasvirati niti sa jednim stranim bendom, kaže na kraju Dora. (kb)
Foto: Dinko Neskusil