Prvi Karlovački

Traži se umjetnička instalacija Urbanog parka, glavni motiv – suradnja

Autor: Leo Stakovic

20.05.2020

Karlovac

KAoperativa produljila javni poziv umjetnicima za dostavu vizualnog rješenja instalacije

Savez udruga KAoperativa u okviru projekta Hrvatski dom u centru ponavlja javni poziv umjetnicima za dostavu vizualnog rješenja instalacije koja će se postaviti u prostoru novouređenog Urbanog parka Hrvatskog doma u Karlovcu.

Projektom Hrvatski dom u centru, p  romiču se načela sudioničkog upravljanja u kulturi i stvaraju preduvjeti za pokretanje društveno-kulturnog centra Hrvatski dom. Sudioničko upravljanje u kulturi podrazumijeva ugradnju odnosa suradnje i podjele ovlasti s građanima i zajednicom. Suradnja civilnog i javnog doprinosi uključenosti građana u stvaranje prostora i sadržaja, čime se potiču osjećaji pripadnosti i solidarnosti u zajednici.

Skulptura treba odražavati suradničke tendencije

Na zelenoj površini uz lijevo krilo zgrade, u kolovozu 2020. godine otvoriti će se Urbani park HD. Tamo će se sve do listopada redovno odvijati glazbeni, rekreativni, književni, kazališni i kreativni programi s ciljem pružanja sadržaja na otvorenom te razvijanja heterogene publike i korisnika.

Umjetnička skulptura odnosno instalacija treba odražavati suradničke tendencije u pokretanju društveno-kulturnog centra. Preporučeni ključni pojmovi pri izradi su suradnja, razumijevanje, potpora, tolerancija, društvenost, kultura, zajednica, ugoda, sloboda, znanje i transparentnost.

Na javni se poziv mogu dostaviti isključivo originalni, autorski radovi, a javiti se mogu pojedinci i grupe autora. U okviru jedne prijave, moguće je dostaviti najviše tri prijedloga to jest vizualna rješenja.

Za najbolje rješenje osiguran autorski honorar

Svi radovi, zajedno s obaveznim prilozima, šalju se e-mailom na adresu kaoperativa@gmail.com. Rok za dostavu radova je srijeda, 1.srpnja 2020. godine. Odluku o odabranom vizualnom rješenju donijeti će Stručna komisija koja uključuje predstavnike struke, Grada Karlovca, javnih ustanova u kulturi Grada Karlovca i Saveza KAoperativa. Rezultati će biti objavljeni na web stranici kaoperativa.org u srijedu, 15. srpnja 2020. godine.

Sama instalacija, bit će postavljena u Urbanom parku povodom medijske konferencije o osnivanju Karlovačkog kulturnog klastera, početkom rujna 2020. godine.

Također, Savez udruga KAoperativa, kroz navedeni projekt osigurat će autorski honorar za odabrano vizualno rješenje u iznosu od 3000 kuna. (ls)