Županijski HSU

Traže povećanje mirovina, umirovljeničke kartice, povoljan prijevoz, restorane za umirovljenike…

VIŠE IZ RUBRIKE

Izvještajna skupština

Od 1,25 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, njih više od 700 tisuća je u zoni siromaštva jer imaju mirovinu ispod 445 eura što je danas granica siromaštva.

U Karlovcu je danas održana izvještajna skupština Županijskog odbora HSU-a Karlovačke županije.

Skupštini je prisustvovao i predsjednik HSU-a, Veselko Gabričević.

On je tom prilikom pobrojao sve ono za što se zalažu za umirovljenike na razini države jer znaju da žive vrlo teško.

Istaknuo je kako od 1,25 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, njih više od 700 tisuća je u zoni siromaštva, jer imaju mirovinu ispod 445 eura što je danas granica siromaštva.

Stoga se prije svega zalažu za povećanje mirovina i to za tri do pet posto svake godine u ciklusu od četiri godine, a kako bi stigli do prosjeka Europske unije. Smatraju i kako ne treba povećati mirovine onima koji imaju „jako pristojne mirovine za naše uvjete“ poput saborskih zastupnika, članova Vlade, članova HAZU-a, sudaca Ustavnog suda…. Također, Gabričević naglašava kako se zalažu za ukidanje penalizacije, zatim da se zakonom regulira da umirovljenici imaju trinaestu mirovinu. Pozdravljaju svih šest potpora koje je Vlada dala umirovljenicima, ali smatraju kako se problem trajno rješava jedino povećanjem mirovina. Između ostalog, Gabričević navodi kako se zalažu i za povećanje broja dnevnih boravaka za umirovljenike, za rješavanje povoljnog prijevoza na razini RH, za uvođenje umirovljeničke kartice za sve umirovljenike i drugo. Ideja je i da se otvore restorani za umirovljenike u većim centrima, pri čemu bi došao u obzir i Karlovac, a obroci bi se subvencionirali.

Predsjednik ŽO HSU Karlovačke županije Frane Kaleb, osvrnuo se na osnovne značajke rada i ciljeve Županijskog HSU-a.

Istaknuo je kako su u protekle dvije godine učlanili 82 nova člana u HSU, te karlovački HSU sada broji 163 člana, a županijska organizacija 190 članova.

Kaleb se između ostalog osvrnuo na pojeftinjenja pojedinih artikala rekavši kako je svako smanjenje cijena za potrošače prihvatljivo, a osobito za umirovljenike koji žive samo od mirovine. Naime, u nemogućnosti su da kao radnici, potraže bolje plaćano radno mjesto u ili čak izvan Hrvatske te ako se nisu odlučili da uz mirovinu dodatno rade, moraju paziti na svaki cent.

-Smanjenje cijena proizvoda osobito onih koje umirovljenici najviše kupuju možemo pozdraviti i to je samo nastavak politike zaštite životnog standarda građana RH kao i subvencije na plaćanje energenata, dodaci socijalno ugroženim obiteljima i slično. No to su samo privremene mjere i za nadati se je kako će doći do trajnijih promjena u društvu koje će omogućiti nižu inflaciju i cijene a povećati plaće i mirovine, izjavio je.

Rekao je i kako su nedavno dobili i himnu HSU-a, u izvedbi karlovačkog pjevača Darka Domijana, a što je naišlo na oduševljenje ne samo umirovljenika, nego i ostalih.

-S radom je počeo i internetski radio HAESU. Ovaj radio je slušan u cijelome Svijetu i ima prikladan i dobar program. Jednostavno je pronaći ovaj radio na internetu, na ovoj poveznici: www.radiohsu.com., navodi.

Govoreći o prioritetima stranke i projektima vezanim uz umirovljenike, između ostalog je istaknuo kako počinje izgradnja Doma za umirovljenike u Dugoj Resi, a u planu je i izgradnja modernog Doma za umirovljenike u bivšoj vojarni Luščić.

Vezano uz usklađivanje mirovina, rekao je kako je ono bilo 8,42 posto, ali kako je njihov stav da „usklađenja trebaju biti linearno, jer su poskupljenja jednako naštetila onima s malim i onima s većim mirovinama“.

-Osim toga, središnjica HSU-a predlaže da se usklađenja mirovina obavljaju kvartalno, navodi Kaleb.

U stranci traže i da se cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje povećava automatizmom.

U tijeku 2024. godine predstoje nam izbori: izbori za Sabor RH, predsjednički izbori, kao i izbori za EU. U tom smislu, već sada se pripremamo i radimo na promidžbi Stranke, ujedinjenju umirovljenika, kao i na omasovljenju članstva Hrvatske stranke umirovljenika, kazali su iz HSU-a.