Udruga slijepih Karlovačke županije danas je za svoje članove organizirala edukativnu radionicu „Aktivno starenje“ koju je održala dr.sc. Sandra Bošković, prof. rehabilitator.

Tradicionalna se obitelj kao takva raspada pa su starije osobe vrlo često same

VIŠE IZ RUBRIKE

    U sklopu projekta "Želim doma, a ne Dom - prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi" održana je radionica na kojoj su članovi Udruge slijepih Karlovačke županije slušali kako prevenirati različite patologije, kao što je dijabetes, debljina, anksioznost. Predsjednik Udruge Denis Velimirović među ostalim je izjavio da ovakve radionice jako puno znače njihovim članovima jer osim što uvijek saznaju nešto novo što im pomogne i olakša svakodnevnicu, zajedničko druženje i izlazak iz kuće im je jedan jako važan vid aktivnosti i uključivanja u život zajednice.

    -Kroz razgovor i diskusiju u jednoj neformalnoj atmosferi zajednički ćemo komentirati kako žive, kakva je njihova kvaliteta života i na taj način dobit ćemo bolju sliku o životu naših slijepih osoba starije životne dobi, a oni će dobiti određene smjernice kako izbjeći patološko starenje, rekla je uoči predavanja prof. Bošković. Nažalost, nastavlja, iako su u Hrvatskoj osobe treće životne dobi većina populacije, o njihovom starenju i načinu na koji stare ima jako malo stručnih istraživanja, a o tome kako stare slijepe osobe i što su njihovi najveći problemi, zna se vrlo malo ili gotovo ništa.

    U smjernicama aktivnog starenja slijepih osoba, odnosno izbjegavanja patološkog stanja, koje se posebno ne razlikuju od videćih osoba najvažnije je zadržavanje određene razine fizičke i mentalne aktivnosti u zajednici te određeni stupanj samostalnosti.

    -Ono što je sigurno, je činjenica da nam se tradicionalna obitelj kao takva raspada, pa su starije osobe vrlo često same. Da bi se to izbjeglo sustav bi svakako trebao više podržavati razne udruge civilnog društva koje u sklopu svojih aktivnosti peveniraju različite patologije, kao što je dijabetes, debljina, anksioznost i sve ono što prati stariju osobu, pogotovo ako živi sama. Stoga predavanja, radionice i edukacije koje za svoje članove organizira Udruga slijepih Karlovačke županije dobar su put i smjer kojeg se treba držati i svakako nastaviti, a sve u cilju kvalitetnijeg, sadržajnijeg i zdravijeg života i starenja slijepih osoba, rekla je Bošković.

    Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.