U tijeku su pripreme za proljetni dio sezone na području Nogometnog saveza Karlovačke županije

Tomislav Kuzman: "Ugodno smo iznenađeni turnirom gradskih četvrti i mjesnih odbora"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nogometni savez Karlovačke županije praktički je više od mjesec dana imao "sjedište" u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Svi djelatnici i suradnici bili su angažirani na 50. malonogometnom zimskom turniru, koji je organiziran u suradnji s tvrtkom Mladost. Jubilarno izdanje turnira imalo je dosta novosti. Najveći dobitak pedesetog izdanja turnira bilo je natjecanje gradskih četvrti i mjesnih odbora, koje je okupilo 26 momčadi i privuklo veliki broj gledatelja. Uglavnom, 50. malonogometni turnir bio je uspješan, a ljubitelji malog nogometa očekuju i daljnje novine. U tijeku je u Sportskoj dvorani na Rakovcu Zimska malonogometna liga za karliće i limače u organizaciji Nogometnog saveza Karlovačke županije, a počele su i pripreme za proljetni dio sezone na otvorenom. O svemu tome razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

  Nakon glavnih dvoranskih događanja, odlučili ste se i za jedno natjecanje koje je namijenjeno najmlađim selekcijama. O čemu se radi?

  -Da, počela je u Sportskoj dvorani na Rakovcu Zimska malonogometna liga za karliće i limače. Došli smo na tu ideju, jer u Zagrebu ima puno sličnih liga i natjecanja. Htjeli smo skratiti djeci ovu zimsku pauzu, jer najmlađi uzrasti najkasnije počinju s prvenstvom. Ovo je pilot projekt, nastupa četrnaest ekipa limača i deset ekipa karlića. Startali smo i igrat će se tijekom veljače subotom i nedjeljom u prijepodnevnim terminima. Iduće godine ćemo ligu i proširiti.

  Završen je jubilarni 50. malonogometni turnir. Kakvi su dojmovi?

  -Prva ideja, kada smo počeli s pripremama i s razgovorima s ljudima iz Grada Karlovca, bila je da vratimo turnir Karlovčanima i stanovnicima Karlovačke županije. Zbog toga smo i krenuli najprije s turnirom gradskih četvrti i mjesnih odbora. Bilo nam je bitno da vidimo kakav je interes i stvarno smo bili ugodno iznenađeni. Prijavilo se 26 momčadi, a turnir je bio jako dobar i odlično posjećen, pogotovo završnica. Utakmice su bile zanimljive i neizvjesne. I to nam je neka nit vodilja za iduće akcije. Nakon toga odigran je turnir registriranih klubova. To su bila dva eliminacijska natjecanja, a u sklopu glavnog turnira natjecali su se seniori i veterani. Odigrano je 150 utakmica seniora i veterana. Natjecale su se i selekcije mladeži, karlići, limači i mlađi pioniri. Odigrana su na kraju još dva turnira, natjecanje registriranih veteranskih klubova i turnir ženskih ekipa. Uglavnom u tih mjesec dana malog nogometa u Sportskoj dvorani na Rakovcu bilo je zanimljivo i uzbudljivo.

  U kojem će smjeru turnir ići dalje?

  -Već smo pokrenuli neke razgovore vezane uz idući turnir. Sama završnica jubilarnog pedesetog turnira bila je prilika da porazgovaramo s vodećim ljudima Grada Karlovca i Karlovačke županije. Drago nam je da oni podržavaju turnir i da žele da se na ovakav način održi i idući put. Želja je da se turnir proširi na cijelu županiju. Turnir gradskih četvrti i mjesnih odbora proširio bi se na sve općine, a kasnije i na sve mjesne odbore ostalih gradova. Cilj je uključiti što više lokalnih ekipa, kada bi došli do brojke od pedeset, šezdeset momčadi iz naše županije, to bio pun pogodak. S druge strane imamo razmišljanja i o veteranskom dijelu turnira, da i tu malo proširimo krug momčadi, da probamo dovesti što više ekipa iz cijele županije, a time bi povećali i broj gledatelja. Domaće momčadi privlače publiku i kada igraju dvije susjedne ekipe mjesnih odbora, svi dođu, jer ih to zanima.

  Imate li još nekih planova što se tiče malog nogometa?

  -Da, želja nam je vratiti ljetne turnire, posebno onaj koji se igrao kod Sokolskog doma. Imali smo tri ljetna malonogometna turnira, na Dubovcu, na Švarči i kod Sokolskog doma, a sada nemamo niti jedan. Želimo od ta tri turnira vrati dva, a počet ćemo s jednim. Nadam se da ćemo već ovog ljeta nešto od toga realizirati.

  Dvoranski dio sezone je iza nas, počele su pripreme za proljetni dio sezone. Kakva je tu situacija?

  -"Karlovac 1919" počeo je s pripremama za, a uskoro će krenuti i drugi klubovi. 7. veljače imamo plenume klubova Prve županijske i Druge županijske lige. Klubovi će početi i s odigravanjem pripremnih utakmica. Početak drugog dijela sezone je vrlo blizu, 10. ožujka počinje drugi dio prvenstva. "Karlovac 1919" ove godine slavi stoti rođendan i želja svih je da uđe u trećeligaški rang, a zbog reorganizacije, prilika postoji. Zaostatak u bodovima postoji, no ništa nije nemoguće. Nadam se da će se momčad dobro pripremiti i da se više neće događati kiksevi kao prošle jeseni, kada je izgubljeno deset bodova kod kuće od klubova iz donjeg dijela tablice. I drugi klubovi imaju želju ući u trećeligaški rang, kao što su "Vrapče", "Bistra", "Zelina", "Segesta" iz Siska i "Mladost" iz Petrinje. Konkurencija je zaista velika i trebat će uložiti puno napora da se ostvari ulazak u viši rang.

  Kakva je situacija kod ulaska iz Prve županijske lige u Četvrtu nogometnu ligu Središte Zagreb?

  -Realno mislim da će iz Prve županijske lige samo jedan klub ući u Četvrtu nogometnu ligu Središte Zagreb. Iz Četvrte nogometne lige Središte Zagreb ući će u trećeligaški rang četiri, pet klubova, a otvara se mogućnost vjerojatno za pet pobjednika županijskih liga da bez kvalifikacija uđu u Četvrtu nogometnu ligu. Više od toga nije realno. Moramo vidjeti kakva je situacija s "Ogulinom", taj se klub nakon male krize dobro posložio, igrački je to dobra ekipa. Naravno, uvijek su problem financije, treba vidjeti koliko klub može podnijeti ulazak u viši rang. Ogulinci su prvi i imaju dobre izglede da i na kraju budu prvi, a prvak izravno ide u viši rang. "Ogulin" je prošle jeseni najviše pokazao i ako momčad ostane u istom sastavu, bit će ih teško stići. "Slunj" je najozbiljniji protivnik, polako se vraćaju, momčad se kompletirala, imaju dobre juniore.

  Za sada su vremenske prilike u redu, hoće li proljetni dio sezone početi na vrijeme?

  -Da, proljetni dio trebao bi početi na vrijeme, mi smo stavili malo raniji početak, 10. ožujka. Ako vremenske prilike posluže, sve bi trebalo ići svojim tijekom. Nadam se da se neće ponoviti prošla zima i da neće biti odgoda.

  Nogometni savez Karlovačke županije sada ima puno administrativnih radova. Ide li sve prema planu?

  -U tijeku su standardni poslovi, koji nas očekuju svake godine prije početka proljetnog dijela prvenstva. Radi se na registraciji igrača, naplati članarina i ovjeri iskaznica. Tu su i organizacijske pripreme za početak natjecanja i kod seniora i kod mlađih uzrasta. Ulazak "Karlovca 1919" spasio bi sezonu. Treba iskoristiti ovu priliku, jer će reorganizacijom biti pet trećih liga. Pitanje je što će biti kasnije s tim ligama, pa je sada prilika za "Karlovac 1919" da uđe u viši rang.

  Branko Obradović

  Foto: Igor Čepurkovski