Prvi Karlovački

Tomislav Ćorić na redovnom mjesečnom koordinacijskom sastanku u Karlovačkoj županiji

Autor: Branko Obradović

13.11.2019

Županija

Održan sastanak na temu Projekta zaštite od poplava sliva rijeke Kupe

Pod predsjedanjem ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u Karlovcu je u utorak, 12. studenog, u Uredu župana Karlovačke županije, održan redoviti mjesečni koordinacijski sastanak na temu Projekta zaštite od poplava sliva rijeke Kupe. Na sastanku su uz domaćina župana Damira Jelića i njegovu zamjenicu Martinu Furdek Hajdin sudjelovali župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i njegov zamjenik Ivan Mrzljak, sa suradnicima te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sa suradnicima te predstavnik HEP-a Milan Sabljak. Sastanku je nazočila i predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić sa suradnicima.
Razgovaralo se o provedbi Projekta zaštite od poplava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a kako je izvijestio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, priprema projekta za apliciranje za EU sredstva ide potrebnom dinamikom. Zadovoljavajuća je brzina realizacije rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Za cjelokupni projekt ukupno treba riješiti 15394 čestice. Kako bi se zadovoljio traženi uvjet (50% plus jedna čestica) za prijavu Projekta za EU financiranje, potrebno je riješiti 7698 čestica, a do današnjeg dana odrađeno je 6406.
Prezentiran je pregled tehničkih aktivnosti i radova na terenu koji trenutno traju na karlovačkom i sisačkom području. Slijedi sastanak s konzultantima (JASPERS) te dovršenje novelacije Studije izvedivosti.
Također je istaknuto da tzv. Ogulinski model, kojeg je uspješno pokrenula Karlovačka županija, daje dobre rezultate u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja na Projektu obrane od poplave za grad Ogulin. Aktivnosti teku utvrđenom dinamikom i istaknuta je dobra suradnja sa svim dionicima izdavanja potrebnih dozvola. Projekt obrane od poplave Ogulina treba biti završen do kraja 2023. godine, a uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o EU financiranju.
Razgovaralo se i o radu projektnog tima za ublažavanje negativnih posljedica rada HE Lešće, koji projektnim zadatkom zahtjeva sagledavanje svi mogućih rješenja kojima se mogu ublažiti i sanirati negativni učinci rada HE Lešće. Varijanta rješenja trebaju biti sagledana sa svih aspekata, od moguće promjene režima rada do složenijih tehničko-građevinskih zahvata, koja bi doprinijela postizanju optimalnog rješenja za stanovništvo i njihovu imovinu, nizvodno od hidroelektrane. (b.o.)

Autor: Branko Obradović