Međunarodni dan tolerancije

"Tolerancija je prihvaćanje različitosti u društvu i sprečavanje svih oblika govora mržnje i diskriminacije"

VIŠE IZ RUBRIKE

"Grafiti su umjetnost, ne vandalizam"

Povodom današnjeg Međunarodnog dana tolerancije, u Tehničkoj školi Karlovac predstavljeni su projekti „Zajedno protiv govora mržnje“ te „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“.

O projektu „Zajedno protiv govora mržnje“, više je rekao Andrija Dražetić, policijski službenik za prevenciju iz Ravnateljstva policije.

-Cilj nam je na današnjem predavanju naučiti djecu što to znači tolerancija. To znači prihvaćanje različitosti u društvu i sprečavanje svih oblika govora mržnje i diskriminacije, istaknuo je između ostalog Dražetić.

Prikazali su učenicima i edukativne filmove vezane uz fair play navijanje i ponašanje u životu.

Osvrnuo se i na Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Rekao je kako im je cilj ukazati djeci koji su to najčešći prekršaji Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kao što je dolazak na natjecanje u alkoholiziranom stanju s više od 0,5 promila, bacanje navijačkih predmeta prema publici na stadionu, bacanje i korištenja pirotehnike, pjevanje i uzvikivanje nedozvoljenih parola, nošenje majica na kojima su simboli koji se ne smiju koristiti i kojima se ukazuje na govor mržnje, a educirali su učenike što to znači kada im se izrekne zaštitna mjera zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama, a koja se može izreći u trajanju od jedne do dvije godine.

A vezano uz projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“ pojasnio je razliku između poimanja grafita kao umjetnosti ili vandalizma, te otkrio koje su posljedice neovlaštenog crtanja i ispisivanja grafita.

-Grafiti mogu biti nešto lijepo, da nema govora mržnje i vandalizma. Neovlašteno ispisivanje i crtanje grafita može biti kažnjivo po nekoliko osnova.

Ako nekom napišete nešto na kuću, na zgradu ili na vozilo, neke nedopuštene sadržaje ili slike koje nekoga vrijeđaju, to je oštećenje tuđe stvari i narušavanje javnog reda i mira, te možete odgovarati kazneno i prekršajno, kazao je.

Inače, u teorijskom dijelu učenici su se upoznali s poviješću graffiti umjetnosti, njenim utemeljiteljima i različitim aspektima svjetske graffiti scene. U  praktičnom dijelu imali su priliku steći znanja o osnovama tehnike crtanja i rukovanja sprejevima i bojama. Rezultat će biti vlastiti graffiti umjetnički projekti.

Projekt Grafiti su umjetnost provodi se u organizaciji Art Hill d.o.o. i partnera: MUP-a - Službe prevencije Ravnateljstva policije.