"Tjedan ljubavi u Zorin domu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  U „Tjednu ljubavi“ kako su ga nazvali u Zorin domu održat  značajni događaji kojima je u centru zbivanja ljubav. U prvom slučaju je to adolescentska ljubav, a u drugom ljubav prema i pomaganju drugima, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Kazalištu, prilikom predstavljanja mjesečnog programa za veljaču.

  Dojučerašnji profesionalni glumac i miljenik Gradskog kazališta Giulio Settimo na velika se vrata vratio u „svoje“ kazalište, ali ovoga puta u ulozi redatelja. Za kazališne daske Giulio je adaptirao djelo mlađih talijanskih autora Chiare Boscario i Marca di Stefana „Lemon Therapy“, što je prevedeno na „Žvaka therapy“, što u slengu zapravo znači poljubac.

  Glavne uloge Giulio je povjerio Lovorki Trdin i Vanji Gvozdiću, a kostimografiju potpisuje Morana Petrović. Na hrvatski jezik tekst je prevela Ria Brimini. Iako nije namjeravao, redatelj je otkrio da će na hrvatsku premijeru predstave u Karlovac doći i autori teksta, Chiara i Marco.

  -Inače, ova predstava vrlo je popularna i Italiji i Nizozemskoj, kaže Settimo i poziva gledatelje, one koji su u toj životnoj dobi, ali i one koji su već pomalo zaboravili mladenačke ljubavne probleme i jade, da svakako u petak, 7.veljače dođu, jer ih čeka dobra zabava i puno smijeha.

  Uoči Valentinova, u četvrtak, 13. veljače u Zorin domu koncert će održati Klapa Kampanel, a dan poslije na Valentinovo, Udruga „Jak kao Jakov“ organizira humanitarnu modnu reviju pod nazivom „Ljubav za njih“.

  Predsjednica udruge Ivančica Rubido, među ostalim je naglasila da od kada udruga djeluje, a to je već devet godina, pomogli su oko 300-tinjak teško oboljele djece i njihove obitelji, a nažalost pomoć je i dalje potrebna, jer broj oboljelih se ne smanjuje.

  Zato na Dan rezerviran za ljuba,v pozivamo vas da dio svoje ljubavi podijelite i s njima, mališanima smještenim na bolničkim odjelima čiji je dan već onaj sljedeći, 15. veljače - Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Ovim humanitarnim događajem prikupljamo pomoć za naše mališane, djecu oboljelu od malignih bolesti koji su trenutno na liječenju. Pomoći se može kupnjom ulaznice po cijeni od 20 kn i dolaskom na modnu reviju, kupnjom doniranih modnih artikala, odjeće i modnih dodataka te umjetničkih slika koji će biti izloženi od 14 do 16. veljače Kazalištu.


  Modna revija se  organizira u suradnji sa obrtom Modni kutak iz Karlovca koji okuplja vrhunske modne dizajnere, XD Xenia Design, Igor Dobranić, Link by Ogi Antunac, LP design, Baggiz, Nit, JBT Torbe, Natali i Mustre. Isto tako organizaciji modne revije pridružili su se i frizeri i kozmetičari grada Karlovca i Karlovačke županije.

  Predsjednica Ceha frizera Karlovačke županije Blanka Benković kaže da će svoj rad pokloniti frizerski saloni "Blanka", "Studio M", "Mevlida", "Stil" i "Nika", kozmetički saloni "Glory" i  "Glos" koji će vrhunski make up pokloniti manekenkama, a ovaj put su to istaknute žene Karlovca, ravnateljice škola i ustanova, direktorice i pročelnice karlovačkih ustanova, koje će nositi i predstaviti dizajnerske modele. Isto tako, svoje vještine na modnoj pisti predstavit će i učenice Mješovito industrijsko-obrtničke škole, koje će nositi modne novitete i detalje zajedno sa vrtićancima Dječjeg vrtića Karlovac - vrtića Gaza, skupina Sportića 3.

  -Ovim humanitarnim događajem prikuplja se pomoć za mališane, djecu oboljelu od malignih bolesti koji su trenutno na liječenju, kupnjom ulaznice po cijeni od 20 kuna, dolaskom na modnu reviju te kupnjom doniranih modnih artikala, odjeće i modnih dodataka te umjetničkih slika koji će biti izloženi od 14 do 16. veljače u Kazalištu, kaže Rubido.

  Ravnateljica Kazališta Irena Božičević izrazila je veliko zadovoljstvo što će i Kazalište pomoći u ovoj velikoj humanitarnoj priči. Kako je naglasila na pressici, Zorn dom  će tog dana u potpunosti biti angažiran na ovom događaju. Prihod od svih prodanih ulaznica bit će doniran Udruzi Jak kao Jakov, kao i kompletan prostor. Obje bočne dvorane i glavna pozornica bit će dati na korištenje udruzi i njihovim partnerima.

  Naše Kazalište počašćeno je dolaskom svjetski poznatih glazbenika, Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka, poznatije kao duo Hojsak&Novosel, kaže Božičević.

  Riječ je o kontrabasisti Hojsaku i prvom i jedinom jazz tamburašu u svijetu, Novoselu, s diplomom iz New Yorka.

  Iako im je raspored koncerata vrlo zgusnut, rado su se odazvali pozivu na gostovanje u Karlovcu. Njihov cjelovečernji koncert na repertoaru je 20. veljače u 20 sati.-Upravo samo završili nordijsku turneju, prije par dana smo svirali u Hrvatskom glazbenom zavodu sa Vlatkom Stefanovskim, a za koji dan letimo u Wasington, ali na današnju pressicu smo morali doći, kaže Tihomir. Želja nam je predstaviti se i karlovačkoj publici i upoznati ju s našim repertoarom. On uključuje predstavljanje našeg zadnjeg albuma, koji je izašao sa Gibonijem, inače trećeg po redu. Koncertnu promociju u Karlovcu nismo imali pa će nam to biti prilika publici pokazati kako zvuče Gibini najveći hitovi u našim obradama, dakle na kontrabasu i tamburi braču.

  -Podsjećam one koji su možda zaboravili, na tom albumu imali smo fenomenalne goste, vrhunske i renomirane glazbenike, pored Gibonjia, tu su još Damir Urban, Monika Leskovar, Elvis Stanić, Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski s kojim smo 2018. dobili Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu pjesme Divji cvit.  

  -Vrlo rijedak spoj naših instrumenata, koji je poseban i drugačiji od svega što na glazbenoj sceni postoji odveo nas je diljem svijeta. Tako da zapravo nema kontinenta na kojem nismo nastupali. Posebno ističem nastup u Wasingtonu u The Kennedy Centru i to 2016.g., nakon izlaska našeg prvog albuma, rekao je Filip.

  -A ono na što smo posebno ponosni je to, da smo uspjeli izgradili jedan posebna kulturni brand, po mišljenju i riječima eminentnih glazbenih znalaca i kritičara. A potvrda toga je što smo prepoznati i u Ministarstvu kulture i vanjskih poslova koji upravo nas šalju kao svojevrsne predstavnike  hrvatske kulture i posebno glazbe, zaključuje Novosel.  (rb)

  Foto:i.č.