Nova vrijedna investicija u Tiskari Pečarić-Radočaj

Tiskarskim strojem najnovije generacije počinje nova era u poslovanju obiteljske tvrtke

VIŠE IZ RUBRIKE

Poduzetništvo

Nabava stroja vrijednog oko 700 tisuća eura podržana je iz Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (Norway grants) u visini od 70 posto, presudna je bila potpora Karlovačke banke koja je podržala financiranje, dok je tvrtka Happtory pripremila potrebnu dokumentaciju za natječaj

U Tiskaru Pečarić-Radočaj s koncem kolovoza stigao je novi stroj za offset tiskanje najnovije generacije proizvođača König&Bauer AG, koji je u rad pušten 13. listopada. Nabavka ovog stroja početak je nove ere u poslovanju ove obiteljske tvrtke, a tim je povodom u tiskari sinoć organizirana na prigodna svečanost na kojoj se okupilo dvjestotinjak poslovnih partnera, zaposlenika, prijatelja te županica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić. Također nazočne su bile predstvanice tvrtke Happtory Tatjana Štefanac Zjalić i Iva Žulić te Egli Ilić iz ureda Norvay Innovay Hrvatska.

Naime, novi je stroj vrijedan oko 700 tisuća, a nabava je podržana sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (Norway grants), u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia i to u visini od 70 posto.  Kako bi Tiskara dobila potporu presudna je bila potpora Karlovačke banke koja je podržala financiranje, dok je tvrtka Happtory pripremila potrebnu dokumentaciju za natječaj.

Svima je u svom obraćanju zahvalila direktorica Tiskare Pečarić-Radočaj, Ivana Prahović.

- Još uvijek mislimo da sanjamo i zato hvala vama gospođo Ilić i vašem timu što mijenjate ustaljene procedure, što se pokušavate staviti u cipele svakog poduzetnika kojemu dodjeljujete sredstva i što ste spremni pomoći. Posebno bih se zahvalila Upravi Karlovačke banke na podršci koju smo imali od samog početka, od pisma namjere, odnosno ponude s kojom smo išli u projekt do kreditnog plasmana, ovo bi bilo teško izvedivo. Hvala tvrtki König&Bauer, Tatjani Štefanac Zjalić i Ivi Žulić. Hvala svim djelatnicima koji su uložili velike napore da sve ovo pustimo u rad, rekla je Prahović, a nije propustila zahvaliti niti svom ocu Ivanu Pečariću, njegovom partneru Dragi Radočaju s kojima je priča o Tisari Pečarić-Radočaj započela.

Prije 29 godina njih su dvojica ujedinila svoje obrte, a posao nastavljaju voditi njihova djeca – Ivana Prahović i Vlado Radočaj.

-Oni su naša snaga. Hvala mom ocu Ivanu i stričeku Dragi koji su nas naučili ozbiljnosti i požrtvovnosti, što nam ne daju da se opustimo, naglasila je Ivana Prahović.

Put do kupnje stroja trajao je gotovo tri godine rekla je Tatjana Štefanac Zjalić iz Happtory-a, a otvaranje natječaja Norveškog granta pokazalo se kao prava prilika. Projekt inicirala Ivana Prahović, a veliku operativnu podršku dao je Vlado Radočaj.

Kako je rekla predstavnica hrvatskog ureda Norvay Innovay Egli Ilić cilj je ovog projekta automatizacija i digitalizacija procesa u tiskari primjenom zelene industrijske inovacije. Projekt je kako je dodala bio pripremljen gotovo bez greške, no u odabiru da podrže Tiskaru Pečarić-Radočaj utjecaj je imala i inkluzivna politika zapošljavanja, jer u tiskari zapošljavaju osobe s posebnim potrebama.

- Ipak, ključan je bio intervju što smo ga obavili s direktoricom Prahović, naglasila je Egli Ilić jer ih je uvjerio da iza napisanog stoji osoba koja će to provesti. Tako je Tiskara Pečarić-Radočaj odabrana među 10 poduzetnika koje su podržali.

-Prva su tiskara u Hrvatskoj koji na raspolaganju imaju takav offset tiskarski stroj koji će osigurati brzi tisak, bez grešaka, uz korištenje ekoloških boja te će pozitivno doprinijeti očuvanju okoliša. Osim značajnih ušteda koje doprinose i zaštiti okoliša, proširit će i paletu uslugu, a zaposlenici će imati priliku učiti nove vještine i imati veću sigurnost na radnom mjestu, istaknula je Tatjana Štefanac Zjalić.

Novi će stroj preuzeti će 65 posto ukupne proizvodnje u tiskari, u velikoj mjeri povećati produktivnost, omogućiti proširenje proizvodnje, a to podrazumijeva i zapošljavanja novih radnika. Sada ih je u Tiskari zaposleno 25. Bila je ovo i prigoda da se zahvale radnici Jagodi Žalac koja u tvrtki radi od samih početaka.

Na svečanosti je predstavljen i kalendar za 2024. godinu, što je jedna od djelatnosti po kojoj je Tiskara Pečarić-Radočaj posebno prepoznata. Kako je rekao kolega Dinko Neskusil, suradnik na većini od 27 do sada izdanih kalendara, Tiskara, kao i Karlovačka baka rijetki su koji su zadržali tradiciju izdavanja zidnih kalendara od koje je većina tvrtki u ovo digitalno vrijeme odustala na čemu im treba odati priznanje.

Županica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić također su se obratili okupljenima, a gosti su mogli uživati u glazbenog programu Lucije Klarić i njezinog oca Marijana Klarića.