Prvi Karlovački

Tin Milanović najmlađi urednik i izdavač novina: Moje su novine obiteljske novine

Autor: Ksenija Begović

21.11.2020

Mozaik

Želi li biti novinar kad odraste, Tin kaže da ne, a iz provjerenih „obiteljskih izvora“ doznajemo da priželjkuje karijeru gamera

Unatoč koroni ova školska godina odmiče u novim normalnim okolnostima. Nema zatvaranja škola, iako se što zbog zaraženih nastavnika ili učenika po nekoliko razreda svaki tjedan nađe u samoizolaciji. Također ima i pojedinačnih slučajeva samoizolacije pa se tako učenik 5. c razreda Osnovne škole Grabrik Tin Milanović našao u samoizolaciji u dva navrata.

Prvo se zarazila i oboljela majka, a onda i Tinov otac pa starija sestra Hana. Tin je morao vrijeme kod kuće provoditi što manje kontaktirajući s ukućanima pa je odlučio posvetiti se svom zanimljivom hobiju. Pokrenuo je svoju Internet stranicu pod nazivom Tinovine.

Prvi broj Tinovina, priča mali urednik, izdao je još u drugom razredu i to kao tiskano izdanje. Sam je „kuckao“ po računalu tekstove i „prelomio“ novine. Manje ili više redovito izdao je šest tiskanih brojeva.

Sad u koroni odlučio se s tiskanog prebaciti na online izdanje. Sam je, koristeći Googlove alate pokrenuo stranicu Tinovine, a o novom izdanju je i obavijestio svoje čitatelje.

-Za sad imam na stranici tri rubrike; Sport, Korona i stavljam obiteljske vijesti, priča Tin.

Želi li biti novinar kad odraste, Tin kaže da ne, a iz provjerenih „obiteljskih izvora“ doznajemo da priželjkuje karijeru gamera. Trenira nogomet pa ne čudi da je jednu rubriku posvetio i sportu. Na pitanje što ga je potaklo da počne raditi svoje novine, on kaže da mu se to činilo prije svega zgodno kad mu je kod kuće bilo dosadno.

Radim to zato jer mi je zabavno. Kad napravim Tinovine podijelim ih obitelji i rodbini. Njima je to simpatično i zabavno, jer sam neki put i šaljiv. U školi ne znaju za taj moj hobi, jer su moje novine namijenjene mojoj obitelji. To su obiteljske novine, pojašnjava Tin.

Sad kad je bio u izolaciji po drugi put, kako bi ponovo razveselio svoje ukućane, ali i bake i djeda Marina, kojem su Tinovine posebno veselje na stranici je objavio intervju sa samim sobom. Tema je bila samoizolacija.

Pitam ga kako to da nije napravio razgovor sa sestrom ili roditeljima, a on odgovara:

Pa nismo se smjeli družiti.

Što sprema novo na stranici, kaže da nema ništa u planu, jer vratio se u školu pa ima više obaveza i manje vremena za novinarstvo.