Prvi Karlovački

Tijekom ove godine dodijeljeno je 9 gradskih stanova, od toga 4 po listi za mlade; uređuje ih se još 9

Autor: Miloš Milovanović

28.08.2020

Karlovac

Mandić: Do kraja ove godine cijelu politiku dodjeljivanja  gradskih stanova morat ćemo malo promisliti

Grad Karlovac u vlasništvu ima 341 stambenu jedinicu u kojoj su smještene osobe na temelju lista koje su na snazi tri godine. Trenutno je na snazi važeća lista od 1. siječnja ove godine i vrijedit će do 31. prosinca 2022. godine. Na općoj listi u ovom trenu ima 71 zahtjev, a na listi za mlade nalazi se 29 obitelji. Grad je 2018. godine napravio detaljnu analizu gradskih stanova i na osnovu toga pristupilo se jednoj proaktivnoj politici rada, s procjenom preseljenja obitelji u adekvatne prostore, sukladno broju članova obitelji i važećem Pravilniku. Isto tako, pristupilo se i uređenju stanova koji nisu bili adekvatno uređeni. Na osnovu toga je napravljen i Pravilnik o održavanju kako bi se definirale obveze najmoprimaca s jedne i Grada s druge strane te je napravljen Plan uređenja objekata. Tako se sukladno proračunskim sredstvima i ulagalo i uređivalo u postojeće stambene jedinice.

U protekle četiri godine ukupno je uloženo oko 4 milijuna kuna, a za ovu godinu je predviđeno 1,3 milijuna kuna; što za dodatna ulaganja u stanove, a što za tekuće održavanje. Tijekom ove godine dodijeljeno je 9 stanova, od toga su 4 dodijeljena po listi za mlade. U tijeku je uređenje još 9 stanova koji će biti dodijeljeni sukladno kvadraturama i listama kako bi se poštivale liste prednosti. U proteklom periodu kupljeno je 5 stanova i dvije kuće za što je utrošeno 1,4 milijuna kuna, a ove godine u planu je kupnja još jednog stana kako bi se što proaktivnije rješavale obitelji koje su velikim stambenim potrebama. Kada govorimo o našim najmoprimcima možemo istaknuti podatak da je njih 65 oslobođeno plaćanja najamnine zato što su korisnici minimalne zajamčene naknade Centra za socijalnu skrb. Poznato je također da se sukladno gradskom socijalnom programu subvencioniraju režijski troškovi u tim stanovima, rekla je na današnjoj konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

Ona je zajedno s gradonačelnikom Damirom Mandićem obišla jedan novouređeni stan za jednu mladu obitelj na adresi Izidora Kršnjavoga 16, na Rakovcu.

Država nam je darovala 12 stanova i 6 stanova na stalnu uporabu što nam je omogućilo da smjestimo veći broj obitelji. Prioritet nam je zbrinjavanje mladih obitelji kako bi im se stvorili uvjeti da mogu kvalitetno raditi i razvijati. Svi oni prostori koji su neuvjetni, ako ne postoji  mogućnost uređenja, ne dodjeljuju se najmoprimcima već se pokušava riješiti na neki drugi način. S državom ćemo i dalje nastaviti rješavati situacije oko eventualnog dobivanja na uporabu još nekih stanova kako bismo mogli zbrinuti što više ljudi s naših lista, dodala je zamjenica gradonačelnika.

Gradonačelnik Mandić je podsjetio da je Grad 2017. godine krenuo s revizijom stambenog fonda što je prošle godine završeno. Zašto je bilo važno odraditi tu reviziju?

Iz jednostavnog razloga što je s jedne strane bilo potrebno provjeriti da svi korisnici i imaju pravo koristiti gradske stanove, a s druge strane što je važnije da vidimo stanje tih stanova. 2019. i 2020. godine krenuli smo s jednim malo širim programom obnove tih gradskih stanova jer je jedan dio zaista bio neuvjetan.  Ono što se pokazalo, osim što su neki stanovi bili i stari pa su stoga bili neuvjetni, u jednom dijelu i sami korisnici nisu baš pazili na njih. Mi ćemo, vjerujem, do kraja 2020. godine ipak cijelu ovu politiku dodjeljivanja  gradskih stanova morati malo promisliti u smislu da ovo klatno koje ustvari ide puno više prema socijali, na neki način malo vratimo prema mladim obiteljima, istaknuo je gradonačelnik.

Podsjetio je i na mjere Vlade RH vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih te dodao.

Vidjet ćemo na koji način Grad Karlovac može biti s nekim svojim programom  dodana vrijednost mladim obiteljima. Ono što je nama u ovom trenutku zanimljivo je na koji način možemo mi s proračunom biti dio tog programa. Vjerujem da ćemo pri donošenju proračuna za 2021., a onda i projekcijama za dalje vidjeti na koji način se možemo uključiti. Ono što je jasno kada govorimo i o socijali i  o mladim obiteljima, najvažnija mjera je ustvari adekvatno i dobro plaćeno radno mjesto. Na to se nadovezuje ovaj dio stambenog zbrinjavanja i onda na trećem mjestu možemo razgovarati o vrtićima.

Gradonačelnik je naglasio da će Grad vrlo brzo izaći s idejom gdje i koliki novi vrtić raditi, budući da se već sada pokazuje da nedostaje stotinjak mjesta. Najavio je i nastavak pregovora s državom kako bi se Gradu dodijelilo što više praznih stanova kako bi se oni mogli dati potrebitima.

Govoreći o tome je li  netko izgubio pravo na gradski stan Navijalić je kazala.

Što se tiče gubljenja prava na gradski stan, mi smo nakon revizije napravili nekoliko preseljenja; primjerice u obitelji se smanjio broj članova te smo ih  tada preselili u manje stanove. Kad pak ističu ugovori koji su na pet godina, uvijek se provjerava stanje i situacija u kakvim uvjetima je nekretnina. Imamo situacije da smo pokrenuli postupke iseljenja. Četiri su slučaja gdje su pokrenuti postupci iseljenja. Radi se kontinuirana provjera, poručila je zamjenica gradonačelnika.

.