Gradska toplana

Tijekom dana bit će spojene nove vrelovodne cijevi koje spajaju GČ Zvijezda i Banija, sve spremno za sezonu grijanja

VIŠE IZ RUBRIKE

Kraj uspješnog projekta

Mislim da je odrađen vrhunski posao i ono što je najvažnije u roku; uvjeren sam da je odrađen i kvalitetno, istaknuo je gradonačelnik Mandić

Tijekom današnjeg dana u Mačekovoj ulici bit će spojene nove vrelovodne cijevi koje spajaju gradske četvrti Zvijezda  i Banija tako da će Gradska toplana biti spremna za novu sezonu grijanja. Ovime završava i sam projekt Revitalizacije vrelovodne mreže u Karlovcu, upravo onako kako je bilo planirano i najavljivano.

-Zadnji metri cijevi se spajaju, na dijelu preko Mačekove  ulice i to je posljednji dio koji je ostao izvođačima radova. Riječ o nosaču preko spomenute ulice te će od idućeg tjedna novim vrelovodnim cijevima poteći vruća voda. Kada se steknu vremenski uvjeti da Gradska toplana mora početi grijati, moći će bez nekih poteškoća i početi sa sezonom grijanja, rekao je na konferenciji za novinare direktor ove gradske tvrtke Zdravko Eremić i nastavio.

-Završni radovi će potrajati još jedno vrijeme. Naime, sve cijevi su položene, zavarene, ispitane itd., ali svi kanali još nisu zatvoreni i molimo naše građane za strpljenje i razumijevanje dok se sve ne vrati u prvobitno stanje.

U sklopu projekta rekonstruirane su sve toplinske podstanice s novom opremom te je ugrađen sustav daljinskog nadzora i upravljanja. Time je upravljanje cjelokupnim sustavom podignuto na jednu bitno višu razinu tako da se sada može u svakom trenutku znati što se događa u pojedinoj toplinskoj podstanici, ali isto tako i na svakom dijelu vrelovodne mreže.

Direktor Eremić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom projektu; od Grada Karlovca, izvođača do zaposlenika u tvrtki.

I karlovački gradonačelnik Damir Mandić  najprije se zahvalio zaposlenicima Gradske toplane i izvođačima radova kao i svima onima koji su  bili uključeni u vođenje projekta. Podsjetio je i na neke probleme koji su se pojavili prije dvije godine; od rata u Ukrajini pa sve do nabave cijevi.

-Mislim da je odrađen vrhunski posao i ono što je najvažnije u roku. Uvjeren sam da je odrađen i kvalitetno. Obnova 16 kilometara vrelovoda u gradu Karlovcu ustvari je projekt za sljedećih 50 godina. Da to nismo sada odraditi, bojim se da bi kroz dvije-tri godine, sve gradske četvrti koje se griju na Gradsku toplanu imale velikih problema sa grijanjem, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

Zahvalio se i sugrađanima na strpljenju jer ovaj projekt ne bi bio odrađen da Karlovčani nisu podnijeli svoj dio tereta. Idućih tjedana i mjeseci trebat će još riješiti prekope, nogostupe, sadnju stabala i naravno nastojati  vratiti sliku grada koja je bila i prije.

-Nakon obnove vrelovoda slijedi nam još intenzivniji rad na osnovnom cilju – to je da se grad Karlovac grije obnovljivim izvorima energije. To je dio vezan uz geotermalne potencijale grada Karlovca. Vjerujem da ćemo nakon ovog projekta imati jedan dobar primjer centralnog toplinskog sustava na razini cijele Hrvatske. Isto tako uvjeren sam da će ovo prepoznati i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova da nas ubuduće podrže još intenzivnije, zaključio je gradonačelnik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnom poskupljenju grijanja i kada će početi grijanje, direktor tvrtke Eremić je izjavio.

-Sukladno Uredbi Vlade RH, cijene grijanja prema krajnjim korisnicima, ostat će iste u ovoj ogrjevnoj sezoni kao što su bile i prošle. Grijanje će početi čim se stvore vremenski uvjeti. Po nekim trenutnim naznakama, poslije 16. listopada uslijedit će zahladnjenje. Ako se tada budu stekli uvjeti grijanje će tada i početi.