Experience Centar

Tesla promatran s aspekta medicine, znanosti i srednjoškolskog obrazovanja

VIŠE IZ RUBRIKE

Godišnjica Tesline mature

U svjedodžbi ispita zrelosti, Tesla je zabilježen pod brojem 7, a iz zapisnika je vidljivo da mu je sve dobro išlo, osim prostoručnog risanja

Na jučerašnji dan, bilo je točno 150 godina otkako je Nikola Tesla maturirao. Nakon tri razreda Niže realke u Gospiću, Nikola 1870. dolazi u Karlovac i nastavlja školovanje u Kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu.

U svjedodžbi ispita zrelosti, Tesla je zabilježen pod brojem 7, a iz zapisnika je vidljivo da mu je sve dobro išlo, osim prostoručnog risanja.

Tim povodom u Nikola Tesla Experience Centru je održano predavanje, koje genija promatra sa aspekta medicine, znanosti i srednjoškolskog obrazovanja. Dr. Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja, predavanje je posvetio Teslinim opsesijama i fobijama.

Profesor sa Fakulteta elektronike i računarstva Darko Žubrinić govorio je o utjecaju profesora Martina Sekulića na Teslin život, ali i o tome kako je matura izgledala prije 150 godina.

Direktorica PZ Korana, koja upravlja Centrom, Martina Marušić Britvec među ostalim je izjavila kako Centar i karlovačka Gimnazija odlično surađuju te da je veliko zanimanje izazvala je izložba "Teslina riznica" koja predstavlja učila iz vremena Teslina školovanja kao i školsku dokumentaciju, uključujući i dnevnik njegova razreda, a koja je jučer zatvorena.

Županica Karlovačke županije, Martina Furdek Hajdin uoči predavanja izjavila je, da je Centar u nepuna tri mjeseca posjetilo gotovo osam tisuća posjetitelja, što je iznad svih njihovih očekivanja.

-Ponosni smo na činjenicu da je Tesla tri godine išao u karlovačku gimnaziju. Divimo se Nikoli Tesli kao znanstveniku, kao izumitelju, ali i kao humanisti i to je ona poruka koju želimo da svi posjetitelji ponesu iz ove zgrade: da postanu bolji ljudi, rekla je Furdek Hajdin.