Teritorijalna suradnja „Putevi budućnosti: Ljubljana - Novo Mesto - Karlovac - Zagreb"

VIŠE IZ RUBRIKE

    U ponedjeljak, 3. listopada u prostorijama Razvojnog centra Novo Mesto svečano su potpisani Statut i Konvencija za osnivanje Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Putevi budućnosti: Ljubljana - Novo Mesto - Karlovac - Zagreb". U ime Karlovačke županije, potpisivanju je nazočila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar. Ovo je prva takva grupacija koja je registrirana sa sjedištem u Sloveniji, a članovi su iz Hrvatske i Slovenije.

    Karlovačka županija i HŽ Infrastruktura čine hrvatske članove grupacije, a Općine Škofljica, Grosuplje, Ivanča Gorica, Trebnje, Mirna Pec, Semič, Črnomelj, Metlika, Novo Mesto, Razvojni centar Novo Mesto te Slovenske željeznice čine slovenske članove.

    Cilj grupacije je poticanje revitalizacije, modernizacije i prekograničnog razvoja željezničke infrastrukture s ciljem brže mobilnosti stanovništva te gospodarskog razvoja. Na taj način povezujemo dvije države i njihovo stanovništvo, a omogućuje se napredak te teritorijalna kohezija.

    U svibnju 2018. Karlovačka županija je sa slovenskim općinama potpisala Sporazum o suradnji na projektu revitalizacije prekogranične željezničke infrastrukture Ljubljana - Grosuplje - Trebnje - Novo Mesto - Metlika - Karlovac - Zagreb, kojim je izražena partnerska suradnja za uvođenjem kvalitetnije usluge javnog prijevoza, povećanje broja korisnika javnog prijevoza te modernizacijom željezničke infrastrukture.

    Nakon potpisanog sporazuma, slijedi imenovanje ravnatelja i prijava na raspoložive natječaje.