Prvi Karlovački

Temperamentni i strastveni ritam opere Carmen začarat će Karlovčane

09.07.2019

Kultura

O popularnosti opere Carmen govori i činjenica da su karte odavno rasprodane

Posljednja ovogodišnja izvedba KaKaFe-a očekuje vas s velikim nestrpljenjem. Riječ je o jednoj od najveličanstvenijih i najpopularnijih opera na svijetu – operi Carmen koju za Karlovčane izvode solisti, zbor, orkestar i plesna skupina HNK Osijek, dječji zbor “Osiječki zumbići” i vokalni ansambl Brevis.

Carmen je francuska opera u trajanju od 2 sata i 45 minuta, a podijeljena je u četiri čina. Radnja se događa u Španjolskoj, u gradu Sevilli za vrijeme koride, a u središtu fabule je djevojka Carmen i njene ljubavne nedaće. Zanimljiva je činjenica da je prva izvedba opere Carmen potkraj 19.st  doživjela veliki neuspjeh jer je tadašnja bogata publika na pozornici očekivala likove s kojima se može poistovjetiti. Carmen opisuje potpuno drugačiji svijet od njihovog, u fokusu su radnici u tvornicama, krijumčari i gubitnici. Likovi otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru i srdžbu. Tadašnja opera Carmen bila je zahtjevnija za izvođenje, nego mnoge današnje. Unatoč svim negodovanjima o prvoj izvedbi opere, Carmen se nastavila izvoditi sve češće.

Ovaj temperamentni i strastveni ritam španjolskog folklora zasigurno će oduševiti i karlovačku publiku, a tome ide u prilog da su karte odavno rasprodane.

Opera Caremen održat će se u sutra u Domu oružanih snaga Zrinski u 21 sat. (ma)

foto: HNK Osijek