Prvi Karlovački

“Tata ima 13 sekundi bolje vrijeme na 3.000 metara sa zaprekama, moram biti bolji od njega”

Autor: Branko Obradović

21.02.2021

Sport

Razgovor: Bruno Belčić, član Atletskog kluba "Karlovac" i najbolji sportaš grada Karlovca u 2020. godini

Atletika je posljednjih godina jedan od najuspješnijih sportova u Karlovcu. Članovi Atletskog kluba “Karlovac” postižu sjajne rezultate, pa su i vrlo uspješni u izborima najboljih sportaša u gradu na četiri rijeke. U posljednje tri godine atletičari su osvojili tri naslova, za 2018. godinu najbolji je bio Bruno Belčić, za 2019. godinu Ivan Katić, a najbolji u karlovačkom sportu u 2020. godini ponovno je bio Bruno Belčić. U prošloj godini Belčić je bio najbolji u Hrvatskoj na 3.000 metara sa zaprekama u konkurenciji seniora i mlađih seniora, a na 1.500 metara bio je drugi kod seniora i prvi kod mlađih seniora. Iako je u prošloj godini zbog pandemije bilo manje natjecanja Belčić je ostvario odlične rezultate i zasluženo osvojio titulu najboljeg sportaša u Karlovcu. Razgovarali smo s Brunom Belčićem o ostvarenim rezultatima u prošloj godini, planovima za 2021. godinu te o onome što ga očekuje u budućnosti.

Koliko ti znači naslov najboljeg u karlovačkom sportu?

-Stvarno mi puno znači. Ovo mi je druga titula, jer sam bio najbolji i za 2018. godinu. Drago mi je da tri godine zaredom titula najboljeg sportaša grada Karlovca ide u Atletski klub “Karlovac”. Prošle godine bio je najbolji Ivan Katić. To je svakako motivacija i drago mi je da sam ponovno najbolji sportaš grada Karlovca. Hvala svima koji su glasali za mene i potrudit ću se da i u ovoj godini budem najbolji.

Koji su ti rezultati bili najznačajniji u prošloj godini?

-Najvredniji rezultat bio je na državnom seniorskom prvenstvu, gdje sam osvojio prvo mjesto na 3.000 metara sa zaprekama. Na toj sam disciplini bio prvi i na Kupu Hrvatske te na državnom prvenstvu za mlađe seniore. Na 1.500 metara bio sam drugi na državnom seniorskom prvenstvu, a prvi na državnom prvenstvu za mlađe seniore. U konkurenciji seniora na Kupu Hrvatske bio sam drugi na 1.500 metara. Na 3.000 metara ostvario sam odličan rezultat, išao sam ispod devet minuta, a to 26 godina nije nitko napravio u Hrvatskoj. Moj tata, Saša Belčić, trčao je ispod devet minuta prije 26 godina. Moram nastaviti i dalje spuštati taj rezultat, vidjet ćemo do kuda mogu ići. Tata ima 13 sekundi bolje vrijeme na 3.000 metara sa zaprekama, moram biti bolji od njega.

Bilo je dosta problema u prošloj godini zbog pandemije, kako je sve prošlo?

-Da, bilo je prošle godine dosta čudnovato. Korona je radila probleme, ali mi smo imali probleme s treninzima i zbog toga što nam se radila nova staza. Nismo imali gdje trenirati, Sportska dvorana na Rakovcu bila je zatvorena, nije se moglo trenirati u Zagrebu, pa sam jedino mogao trenirati na cesti i u prirodi. Nije ni to bilo loše. Mogao sam vani trčati, ali ozbiljnih treninga u sprintericama nije bilo. Nismo mogli ništa raditi malo jače, ali ispalo je dobro.

Jesi li zadovoljan novom stazom?

-Staza je vrhunska, to je najbolje što nam se dogodilo. Stvarno je odlična, nije niti tvrda, niti premekana, idealna je. Takav veliki korak više se neće dogoditi. Mislim da bi ove godine svi trebali imati puno bolje rezultate.  

Uskoro bi trebali dobiti i novu opremu na stadionu, stići će i nove zapreke. Koliko će ti to značiti?

-Da, još uvijek nemam zapreke, pa ne mogu normalno trenirati svoju disciplinu 3.000 metara sa zaprekama. Uskoro će doći kompletna oprema, a tu će biti i zapreke. Za miting koji je bio u rujnu prošle godine posudili smo zapreke u Zagrebu. Sada jedva čekam da dođe oprema i da se postave zapreke, pa da mogu normalno trenirati. Tada će uvjeti biti idealni i siguran sam da će rezultati biti još bolji.

Kakvo je raspoloženje među članovima kluba zbog nove staze?

-Svi su sretni i veseli zbog nove staze, raspoloženje je odlično i to je motiv da treniramo još jače i bolje. Radimo puno više kilometara, nego prije, malo nas drma korona, ali nadamo se da će uskoro proći. Bit će sve dobro. Staza je stvarno super.

Na novoj stazi bit će održana dva državna prvenstva, što očekujete u klubu?

-Na domaćem terenu očekujemo pobjede. Bit će užitak trčati na državnom seniorskom prvenstvu u Karlovcu, jedva čekam. U lipnju će biti kod nas državno prvenstvo za seniore i seniorke, a u rujnu državno prvenstvo za mlađe seniorke i mlađe seniore. Jedva čekam ta natjecanja, siguran sam da ćemo osvojiti puno medalja.

Kakva je situacija s velikim međunarodnim natjecanjima?

-Od međunarodnih natjecanja ove godine planiram nastupiti na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, normu već imam, moram je samo potvrditi, ali to neće biti problem. Glavni cilj mi je da na tom natjecanju upadnem u finale. To mi je glavni cilj, očekujem odličan rezultat. Samo da se to prvenstvo održi, da ne bude otkazano zbog korone.   

Hoćeš li nastupiti za reprezentaciju na Kupu Europe?

-U reprezentaciji će biti po dva atletičara u svakoj disciplini, tako da bi trebao nastupiti na Kupu Europe. Izborno natjecanje za Kup Europe bit će upravo državno seniorsko prvenstvo, koje će biti održano u Karlovcu. Ako budem prvi ili drugi na 3.000 metara sa zaprekama trebao bi biti u reprezentaciji.  

Kako je bilo na pripremama u Makarskoj?

-Pripreme u Makarskoj bile su jako dobro, svi smo kvalitetno trenirali. Napokon smo se malo maknuli iz Karlovca, nismo mogli nikuda ići dugo vremena. Makarska je Makarska, tamo je uvijek lijepo, a imali smo i sreće s vremenom. Dobro smo odradili te pripreme i sada treba to pokazati na državnim prvenstvima, koja dolaze.

Uvjeti su sada sjajni, generacija je odlična, jesu li to preduvjeti za daljnji napredak atletike u Karlovcu?

-Da, tako je, imamo zaista sve uvjete za napredak. Uz našu generaciju imamo dosta mladih sportaša, koji kvalitetno treniraju. Imamo djecu vrtićke dobi te djecu iz osnovnih škola. Sada imamo i natjecatelje nešto mlađe od naše generacije, koji već postižu odlične rezultate. Tu bih izdvojio mog brata Andreja Belčića i Lovru Kasunića, koji osvajaju državne medalje, a to će nastaviti i kada budu seniori. Atletika u Karlovcu ima budućnost.

Tvoja ekipa prošle godine krenula je na studij u Zagreb, pa je bilo problema s treninzima. Kakva je sada situacija?

-Sada se studira pretežno online i to nam pomaže, ja sam doma, jedino moram ići na praktičnu nastavu, jer sam na Kineziološkom fakultetu. To imam u Zagrebu, ostatak tjedna sam doma, tako da se može trenirati. U Zagreb moram ići i na ispite. Cijela naša ekipa pretežno je doma i redovno treniramo.

Ima li već sada interesa za discipline s kojima će se članovi kluba moći baviti kada dođe oprema?

-Za sada još nema, ali sigurno će biti kada dođe oprema. Do sada je ustvari od tih disciplina bio interes za skok u dalj. Za motku, skok u vis, bacačke i ostale discipline bit će interes kada dobijemo kompletnu opremu i kada djeca vide sve te sprave. Siguran sam da će biti zainteresiranih za neku od tih disciplina i da ćemo i tu imati dobre rezultate.

Koja ti je disciplina draža 3.000 metara sa zaprekama ili 1.500 metara?

-Naravno, 3.000 metara sa zaprekama, to je moja disciplina, u njoj sam najbolji i imam najbolji rezultat. Nije dosadna za trčati, uvijek gledam sljedeću zapreku i zanimljivo je. Na 1.500 metara osobni rekord mi je 3.53, to je dosta dobar rezultat. Ove godine išao sam u dvorani 4.03 što je dosta lošije, ali sam se malo zaletio. Tako da ćemo vidjeti kako će ići dalje, volio bih na idućem natjecanju oboriti svoj osobni rekord. Najbolji u Europi Ingebretsen sada je išao zadnju utrku 3.31, ja imam 3.53, to je nekih dvadesetak sekundi razlike.

Gdje si na europskoj tablici trkača na 3.000 metara sa zaprekama do 21 godine?

-Na 3.000 metara sa zaprekama kod mlađih seniora sam negdje u top 20 ili 30, možda i bolji. Sada trenutno ne znam točno, jer nema natjecanja. Prošle godine devet minuta bilo je dovoljno za finale Europskog prvenstva za mlađe seniore, a u finale upada petnaest trkača, tako da sam okvirno među petnaest najboljih.

Kakav ti je dnevni raspored?

-Trenutno je moj dnevni raspored dosta nepravilan, duže spavam, imam tu priliku, jer ne moram na fakultet. Budim se oko 11 sati, kada imamo jutarnji trening, onda se budim ranije. Treninge imamo svaki dan u tjednu, a ima dana kada su treninzi i dva put dnevno. Imamo tu negdje oko deset treninga dnevno.

Koliko u ove zimske dane koristite stazu u Sportskoj dvorani na Rakovcu?

-Dok je ovako jako hladno, bolje nam je na našoj stazi u Sportskoj dvorani, pogotovo kod sprinterskih treninga, gdje se lakše ozlijedi vani na hladnom. Čim je malo toplije odemo na stazu na stadionu. Staza u Sportskoj dvorani na Rakovcu puno nam znači, ona je bila jako važna za naš napredak i rezultate, koje smo ostvarili. Do postavljanja staze mi smo radili na betonu i nismo mogli cijelu zimu trenirati u sprintericama, dok su drugi klubovi preko zime radili na pravoj stazi i tu se vidjela velika razlika u zimi i onda smo ih mi stizali do ljeta. Sada smo i mi isto na stazi cijelu zimu i puno bolje rezultate postižemo, nego prije dok nismo imali tu stazu u Sportskoj dvorani.

Koji su ti planovi u atletici?

-Htio bih biti konstantan na tim velikim natjecanjima, do toga treba doći, to je puno posla. Volio bih otići na Olimpijske igre, vidjet ćemo kako će ići, jer su tu i obaveze na fakultetu. Ako budem dobro trenirao, ako popravim spavanje, uz pravilnu prehranu, mogao bi popraviti rezultat i otići na Olimpijske igre. Ispred mene je nekoliko igara, a trkač tek s trideset godina postaje najbolji, tamo negdje nakon 27, 28 godina. Imam još puno vremena za napredak.

Što je najvažnije u disciplini 3.000 metara preko zapreka?

-Najvažniji je prijelaz preko zapreke. Ako se nepravilno prelaze zapreke, to uzme puno energije, ja trošim minimalnu energiju u prelaženju zapreka i onda mi ostane puno više energije za trčanje. Netko kome to nije prirodno, usredotoči se samo na zapreke i onda mu je problem preskočiti ju i izgubi puno više energije od mene i ja tu dobivam prednost. Na 3.000 metara sa zaprekama imamo sada u Hrvatskoj Filipa Svalinu i pojavio se prošle godine jedan dobar mladi trkač Lovro Nedeljković. On je išao sa mnom na Prvenstvo Balkana, istrčao je 9.05, tako da smo sada trojica u Hrvatskoj koji idemo skoro ispod devet minuta. To se već dugo nije dogodilo u Hrvatskoj. Pojačava se konkurencija, a to je meni i bolje, jer imam s kime istrčati bolje rezultate i ispuniti norme.