Policija kazneno prijavila dvojicu 51-godišnjaka

Tajnik i predsjednik udruge sumnjivi da su muljažama "prisvojili" više od 9.000 eura

VIŠE IZ RUBRIKE

Gospodarski kriminalitet

Policija je kazneno prijavila dvojicu muškaraca zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta. Naime, dvojica 51-godišnjaka, jedan kao predsjednik, drugi kao tajnik udruge pronevjerili su više devet tisuća eura.

-Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su I-osumnjičeni, kao tajnik udruge te II-osumnjičeni kao predsjednik udruge, u razdoblju od 1. siječnja 2016. godine do 31. prosinca 2017. godine, dakle kao odgovorne osobe udruge zlouporabili svoj položaj i ovlasti na način da su podizali gotovinu s računa udruge bez knjigovodstveno opravdanih razloga koju su potom protupravno prisvajali, a navedene isplate je prvoosumnjičeni tajnik udruge opravdavao krivotvorenim uplatnicama u blagajnu udruge.
 
Nadalje prvoosumnjičeni muškarac je obračunavao i isplaćivao iznose na ime putnih troškova temeljem više krivotvorenih putnih naloga, a gotovinu koja je isplaćivana temeljem istih, opravdao je krivotvorenim isplatnicama.
 
Osim toga, osumnjičeni muškarci,  kao odgovorne osobe udruge, nisu na ispravan način i u zakonom propisanom roku sastavljali financijske izvještaje, u poslovnim knjigama nisu iskazivali prihode od uplaćenih kotizacija te su u poslovne knjige unosili neistinite podatke glede realiziranih putnih troškova za fiktivno korištenje osobnih automobila u svrhu službenih putovanja.
 
Navedenim radnjama osumnjičeni su oštetili udrugu za ukupan iznos od 9.327 eura.
 
Zbog osnovane sumnje da su osumnjičeni muškarci počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a prvoosumnjičeni i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave protiv istih je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave, izvijestili su iz policije.