Galerija ZILIK

„Tajna ilustracije“ - izložba akademskog umjetnika Dražena Jerabeka

VIŠE IZ RUBRIKE

Otvorena jesenska sezona

Izložba ostaje otvorena do 5. listopada u Galeriji ZILIK te se može razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati i utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati

Sinoć je u prepunoj Galeriji ZILIK svečano otvorena jesenska sezona izložbi i to samostalnom izložbom „Tajna ilustracije“ akademskog umjetnika Dražena Jerabeka. Umjetnik se predstavio selekcijom originalnih ilustracija nastalih u posljednjih 20-ak godina i to ilustracijama iz prve slikovnice Kjel – crna labud ptica autora Želimira Hercigonje iz 2003. godine, iz pet problemskih slikovnica nastalih u suradnji sa spisateljicom Dubravkom Pađen-Farkaš (Gospodin Otto i stari naslonjači, 2010.; Nije me strah, 2011.; Djevojčica i ptica, 2013.;, Tajna, 2015.; San, 2022.) te šest radova nastalih u razdoblju između 2003. i 2011. za dječji časopis Radost i Prvi izbor.

Na svečanom otvorenju ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat pozdravila je posjetitelje i predstavila likovne radionice koje je Damir održao ove godine na Malom ZILIK-u, izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako nas umjetnik ovom izložbom poziva da zaronimo u bogato, kreativno i raznoliko područje ilustracije te kroz jedinstvenu priliku uvida u originalne ilustracije upoznamo umjetnika kroz njegovu inovativnost, individualnost i originalnost pristupa, umjetničku i estetsku kvalitetu oblikovanja, ali i sposobnost usklađivanja slike s tekstom u različitim područjima.

Široki vremenski raspon nastanka ilustracija daje svojevrsni retrospektivni pregled autorova djelovanja, a primjena različitih tehnika pri izradi ilustracija – od drvenih boja preko akvarela do tempere i akrila – ukazuje na važnost umjetnikovog prepoznavanja tehnike koja odgovara prvenstveno njegovom karakteru osjećanja da bi mogao adekvatno dočarati motiv ili likovnu temu koju obrađuje. Otvorenje je uveličao i divan glazbeni nastup mlade Magdalene Peroš, učenice 6. razreda, polaznice Glazbene škole Karlovac koja je na gitari izvela skladbu „Mala melodija“ Slavka Fumića.

Izložba ostaje otvorena do 5. listopada u Galeriji ZILIK te se može razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati i utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Izložba „Tajna ilustracije“ Dražena Jerabeka je prodajnog karaktera te omogućuje svim zaljubljenicima u ilustraciju da kupe i budu u posjedu jedne ili više ilustracija te da osjete čaroliju bajkovitih svjetova unutar svojih prostora u kojima borave te da budu nadahnuti na maštanje i kreiranje vlastitih mogućnosti.

O autoru:
Dražen Jerabek rođen je 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer slikarstvo, a nakon toga je diplomirao na ALU u Zagrebu, na Nastavničkom smjeru. Od 1994. do 2008. radi kao profesor likovne kulture u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, a od 2008. god. predaje predmet Ilustracija u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Od 1998. godine bavi se ilustracijom za djecu te objavljuje ilustracije u dječjim časopisima Smib, Modra lasta, Radost, Prvi izbor te za biblioteku Stribor. Autor je ilustracija u nekoliko udžbenika te plakata. Osobitost su slikovnice koje objavljuje u suradnji s dječjim piscem Želimirom Hercigonjom - Kjel – crna labud ptica, Pripovijetka o rosi, srcu i snovima i Gorski duh. Na Interliberu 2004. godine na izložbi hrvatske ilustracije za djecu i omladinu, u organizaciji ULUPUH-a, dodijeljena mu je Velika nagrada za najbolju ilustraciju – u knjizi Pripovijetka o rosi, srcu i snovima.

Za ilustracije slikovnice Gorski Duh autora Želimira Hercigonje, nagrađen je godišnjom nagradom Grigor Vitez 2006. god. Nagradu Lice knjige 2011. god. dobiva u kategoriji za najbolju ilustraciju knjige u cjelini za slikovnicu Gospodin Otto i stari naslonjači autorice Dubravke Pađen Farkaš. Iste godine za istu slikovnicu dobiva književnu nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji po odluci stručnog žirija i publike. U veljači 2016. radi na scenografiji lutkarske predstave u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, a prema slikovnici Nije me strah Dubravke Pađen Farkaš, u režiji ruske redateljice Ljudmile Fedorove iz Sankt Petersburga. Iste godine, nakon točno 10 godina, ponovno dobiva godišnju nagradu “Grigor Vitez” za najljepšu slikovnicu namijenjenu starijoj dječjoj dobi ; “ Tajna” iste autorice, Dubravke Pađen Farkaš. 2019. godine napušta posao u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, kao i mjesto višeg umjetničkog suradnika na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek, te otvara vlastiti studio za umjetničko izražavanje pod nazivom Jerabek Studio.