Prvi Karlovački

Svjetski putnik i prijatelj prirode, vatrogasac Martin posjetio je Karlovac

Autor: Marta Marinović

14.08.2019

Mozaik

Planet Zemlja naš je dom kojemu prijeti opasnost od sve većeg zagađenja, a engleski vatrogasac Martin Hutchinson sa psom Starskyem pokazuje kako se treba suprotstaviti onečišćenju te kako njegovati bogatstvo Zemlje, svu floru i faunu. Hutchinson putuje svijetom pričajući o očuvanju planeta, prirodi te u svakom mjestu koje posjeti posadi stablo, kako bi poslao poruku ljudima.

Svoje putovanje započeo je 2006. godine u Meksiku, a otada ustrajno se bori za čišći okoliš.

Proveo sam devet godina hodajući 34 000 kilometara, a proputovao sam 21 zemlju. Na svom putovanju sam obišao 600 škola u kojima  pričao o okolišu. Hodajući svijetom uvidio sam da moramo malo usporiti, svi žurimo i nemamo vremena, a taj stav moramo promijeniti. Kada sam završio s hodanjem, kupio sam bicikl i s njim sam prešao oko 22 000 kilometara i posjetio još dodatnih sto škola u Europi uz to snimio sam više 800 videa o svojoj misiji, jer nije dovoljno samo pričati o ovome potrebno pokazati i objasniti zašto moramo ovako djelovati. Danas su ljudi svjesniji klimatskih promjena nego prije, no svejedno ne čine dovoljno za prirodu. Za sada smo Starsky i imali nekoliko putovanja koja pogoduju prirodi, zato što hodanje i bicikl ne čine nikakvu štetu, kazao nam je Hutchinson.

Na svojim putovanjima organizirao je uz razne škole, medije i vlade mnoge akcije, poput čišćenja rijeka i plaža. Ideja njegove misije je pomoći okolišu, učiniti ga zdravijim i čišćim.

Možete napraviti bilo što, čak i najmanju stvar a da je dobra za okoliš. Ako treba pokupite s ulice neki papirić ili otpadak, učini to ništa te ne košta, ako možeš posaditi stablo učini to, ako možeš zaliti cvijet učini to. Učini barem nešto, jer u suštini nitko ne čini ništa. Dopustite da vam objasnim nešto, ovaj životni stil kakvoga živimo, svi imamo lijepe aute, imamo kuću, dobar posao, tehnologiju, sve ono lijepo, no gdje je prvo mjesto na koje odemo kada smo tužni, kada želimo odmor – idemo u prirodu, u parkove, šume i planine. Tamo idemo jer ondje pripadamo, mi pripadamo našem planetu. Čini mi se da više ne poštujemo planet, stoga nastojim svako mjesto upoznati s odgovornošću. Moramo biti odgovorni za ono što radimo.

Martin Hutchinson na svojim putovanjima obilazi škole kako bi djeci i mladima prenio svoje znanje i iskustvo, te kako bi ih tako potaknuo na ekologiju.

Svojim ponašanjem ne dajemo dobar primjer mladima, ako upitate mlade koji imaju oko 25 do 30 godina „pridonosiš li konkretno svijetu i okolišu“, on će reći „ne“, a taj stav moramo promijeniti. Ovo ne bi trebao biti problem djece, kada si dijete, bezbrižan si. Svojim primjerom moramo odgajati djecu da čuvaju okoliš. Moramo se pobrinuti za dobrobit planeta, ali i djece. Sistem poučavanja je postao staromodan, uz svu današnju tehnologiju mogli bi učiniti puno više u odgajanju i poučavanju.

Prošavši puno zemalja, vidio je kako pojedina zemlja reagira i čuva prirodu, a posebno mu se svidjela Etiopija.

Zanimljivo je da je Etiopija, jedna od siromašnijih zemalja na svijetu, posadila 350 milijuna drveća u 24 sata, a u sedam mjeseci su posadili 4 milijardi drveća. Približit ću vam ove činjenice, Etiopljani su posadili jedno stablo za svake dvije osobe, ako oni to mogu, a oni su jedna od najsiromašnijih država, zamislite što bi tek mogle napraviti bogate zemlje. Mi svoje novce trošimo na ratove, a zanemarujemo ono što važnije od toga. Budemo li i dalje uništavali planet, neće on umrijeti, mi ćemo umrijeti! Ovaj planet je prošao kroz nekoliko velikih klimatskih promjena, današnji čovjek velike promjene ne bi mogao preživjeti, istaknuo je Hutchinson.

U Hrvatskoj će Martin Hutchinson provesti još dva mjeseca, a u jesen će posjetiti naše škole kako bi govorio o ekologiji.

Ne vidim u Hrvatskoj veliki ekološki problem, ceste su dobre, imate puno zelenila, šuma, ali i usprkos tome ponegdje ćete naći smeće. U Europi je Hrvatska na popisu čistih zemalja.

Sljedeće odredište vatrogasca Martina je Južna Italija. Svojim primjerom pokazuje kako nikada nije kasno učiniti nešto za naš planet, iako to bilo nešto minorno. Nešto može biti mali korak za nas, ali veliki korak za planet Zemlju. (ma)

foto: i.č

Autor: Marta Marinović