Prvi Karlovački

Svjetski poznati instruktor plesa oduševio Karlovčane

Autor: Ivica Pilaković

09.01.2022

Mozaik

Vikend iza nas, u petak i subotu, Karlovac je imao priliku biti domaćinom velikog plesnog eventa u organizaciji CasaBlanka kluba.

Vlasnica poznatog karlovačkog plesnog kluba Blanka Androšević po prvi puta je u naš grad dovela ekskluzivnog gosta, izuzetnog bachata instruktora, animatora i voditelja koji je zajedno s njom bio domaćin radionica i plesnih partija održanih u restoranu Panorama. Sol Hissirou je došao iz Velike Britanije, a mnogobrojni polaznici ovog jedinstvenog plesnog događanja u gradu poznaju ga s različitih svjetskih i domaćih plesnih festivala.

Bachata (izgovorno: bačata) je ples ljubavi i romantike nastao 50/60-ih godina prošlog stoljeća u Dominikanskoj Republici. Zbog nježne glazbe, prisnog kontakta i naglašenih pokreta bokovima, bachata se smatra jednim od najsenzualnijih plesova današnjice. Spoj jednostavnih koraka, posebna povezanost partnera i senzualni pokreti tijela natjera vas lako da se zaljubite u ovaj poseban ples, a to je i razlogom što je odaziv na ovaj plesni događaj bio iznenađujuće velik, s obzirom da eventi bilo koje vrste u siječnju nakon prosinačkih blagdana i nisu naročito posjećeni. Jedan od razloga dobrog odaziva je sigurno bio i svjetski poznati instruktor.

Tako su polaznici i plesači na partiju, osim iz naše županije, bili iz Splita, Opatije, Rijeke, Zagreba, a jedna ekipa je čak potegnula iz Austrije da se susretne s ovim poznatim instruktorom. Sol je u protekla dva dana oduševio zaraznom energijom, smislom za humor, te načinom podučavanja i njegovim osobnim stilom i pristupačnošću, i ukoliko ponovno bude gostovao u našem gradu sigurno će privući mnoge s obzirom na sjajan dojam koji je ostavio.

U petak navečer Sol i Blanka su održali bachata radionicu s mini koreografijom, a od 21:00 sat do ponoći organizirali su Social dancing party. U subotu na istoj lokaciji vodili su od 15:00 do 20:30 sati tzv. bootcamp pod nazivom ”Social Dance Essential” koji se sastojao od 4 sata različitih radionica koje su sastavni i ključni elementi da bi netko postao dobar plesač bachate: osnove plesa, osjećaj za muzikalnost, senzualnost u plesu i partnerska povezanost.

Od 20:00 sati do ponoći krenuo je plesni party na kojemu su polaznici mogli isprobati i uvježbati naučeno, ali i isplesati se zajedno s ostalim novopridošlim gostima plesačima koji su stigli samo zbog partija. Prije plesa bila je servirana večera, bogati švedski stol s toplim i hladnim jelima, delicijama i specijalitetima restorana. Na mjesto za DJ pultom iz Slovenije je došao DJ Soul Boricua, Talijan Roberto Trigona koji je odabirom glazbe dodatno začinio sjajnu plesnu večer.

Ovaj 100% Bachata exclusive weekend event u Karlovcu jedan je u nizu plesnih događanja koje u 2022. godini Sportsko rekreacijski i plesni klub CasaBlanka planira organizirati, s namjerom da jednom mjesečno ugosti neko od poznatih svjetskih instruktorskih imena. Početkom lipnja Blanka će zajedno s partnerom Rogerom Craccom, plesačem talijanskog podrijetla koji je rođen i odrastao u Venezueli, a trenutno živi u Londonu, podučavati na opatijskom plesnom festivalu Summer Sensual Days i na taj način predstavljati našu karlovačku plesnu scenu koja se godinama polako razvija i koja, sudeći prema reakcijama na ovaj plesni vikend, obožava karipske plesove. Opatijski festival na kojem će s partnerom prvi put nastupiti u ulozi instruktorice jedan je od najboljih svjetskih plesnih festivala i veliko je to priznanje za Blankin dosadašnji rad. Roger i ona držat će 3 radionice i pripremaju show nastup, a ukoliko želite i sami biti dio opatijske bachata priče, preko CasaBlanka kluba možete do promotivnih jeftinijih ulaznica, tzv. passeva. Učiti plesati i družiti se uz glazbu je definitivno zabavno, a kako su Karlovčani učili i plesali bachatu i koliko je njima bilo zabavno – pogledajte u galeriji slika koja je nastala iz fotoobjektiva Dinka Neskusila.