Prvi Karlovački

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

Autor: Anamarija Radočaj

02.04.2021

Karlovac

U večernjim satima zgrada Gradskog kazališta Zorin dom bit će reflektorima obojana u plavo

Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije. Javlja se do 3. godine života i traje cijeli život. Broj djece s dijagnozom ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu. U posljednjim izvještajima iz SAD-a, a relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu, stoji da čak jedno od 50 djece školske dobi ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra, što opravdava ocjenu svjetske organizacije “Autism Speaks” da, autizam poprima razmjere epidemije. Smatra se da će ove i narednih godina u svijetu biti više djece sa dijagnozom autizma nego raka, dijabetesa i AIDS-a zajedno.

Dizanje svijesti društva edukacijom o poremećaju spektra autizma društvo će početi prihvaćati različitosti te će u komunikaciji s osobama s autizmom imati pozitivniji i otvoreniji pristup. Osobe s autizmom mogu biti funkcionalne i uspješne ukoliko im se pruži adekvatna podrška. Ta podrška uključuje rad terapeuta s djecom od najranije dobi u kabinetu s ciljem usvajanja funkcionalnih vještima potrebnih za njihovu uspješnu inkluziju. Međutim, izlaskom iz kabineta potreba za podrškom ne prestaje i trajat će vjerojatno cijeli život. Educirana lokalna zajednica temelj je uspješne inkluzije i podrške osobama s autizmom, priopćili su iz Udruge za inkluziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama FRENDOFON u Karlovcu.

Udruga je pokrenula inicijativu Light It Up Blue koja je zaživjela u svijetu povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. To znači da će večernjim satima zgrada Gradskog kazališta Zorin dom biti reflektorima obojana u plavo.