Prvi Karlovački

Svjetski je dan poezije

21.03.2020

Mozaik

Svjetski dan poezije ima jedan cilj – promovirati čitanje i pisanje poezije. Ovaj svjetski dan uveden je 1999. godine, a inicirao ga je UNESCO.

Podrijetlo poezije vezano je uz ljudsku duhovnost. Ona je izvorno bila odraz uzvišene duhovnosti i neodvojiva je od glazbe i plesa. Poezija se razvijala kroz spjevove, poput epa o Gilgameš, psalma te pjesmama starih Egipćana, Kineza i ostalih naroda. S vremenom nastaje pjesnik književnik, a iz poetskih oblika uobličili su se novi rodovi kao što su pripovijetka i roman. Poezija se tako kretala od obrednih, duhovnih do svjetovnih formi. Od prvobitnog jedinstva duha, osjećaja i razuma, postupno je došlo do promjene poezije, odnosno ona je ušla u našu svakodnevicu.

Na današnji poetski dan, rođen i jedan hrvatski književnik po kojemu naša gradska knjižnica nosi i ime – Ivan Goran Kovačić.

Ivan Goran Kovačić rodio se je u malom mjestu Lukovdol u Gorskom kotaru. Đačke je dane proveo u Gimnaziji Karlovac, a kasnije odlazi i na studij u Zagreb, na Filozofski fakultet. Ubrzo prekida studij i svom imenu Ivan dodaje drugo ime – Goran, kao znak pripadnosti svome kraju. Kovačić hrvatski je pisac i pjesnik. Značajno mjesto u njegovu književnu radu zauzima proza i poezija. Njegovo najpoznatije djelo je poema “Jama”

“Tko ste? Odakle? Ne znam, al se grijem

Na vašem svjetlu. Pjevajte. Jer ćutim,

Da sad tek živim, makar možda mrijem.

Svetu Slobodu i Osvetu slutim…

Vaša mi pjesma vraća svjetlo oka,

Ko narod silna, ko sunce visoka.”

Kroz svoja djela Kovačić je gajio duboke osjećaje morala i intelektualne odgovornosti koje je osjećao prema hrvatskom čovjeku i svom narodu. (ma)