Prvi Karlovački

Svjetski dan radija – medij koji informira, educira i zabavlja

Autor: Marta Marinović

13.02.2021

Karlovac

“Ovdje radio Karlovac” – prvi se puta čulo 30. travnja 1962. godine

Radio je još uvijek jedan od najzastupljenijih medija, a izuzev portala i interneta nosi i titulu najbržeg. Radio je medij koji je u svom začetku, a tako je ostalo i danas, imao za cilj educirati, informirati i zabaviti publiku. Nastankom i razvojem radija, na voditelje, takozvane spikere pao je ne tako lak zadatak – svojim glasom moraju dočarati ono što slika ostalim medijima olakšava.

Prva radio stanica koja je počela s emitiranjem bila je u američkom gradu Pittsburghu, KDKA, i to 1920. godine. U Hrvatskoj je radio kao medij došao nekoliko godina kasnije. Prvi hrvatski radio, Radio Zagreb krenuo je s emitiranjem 15. svibnja 1926. godine. Program je počeo hrvatskom himnom Lijepa naša, a Ivo Stern i Božena Begović su glasovi koji su prvi pušteni u eter.

Prvi karlovački radio koji je počeo s emitiranjem bio je Hrvatski radio Karlovac.

“Ovdje radio Karlovac” – prvi se puta čulo 30. travnja 1962. godine. Program se počeo emitirati na srednjem valu. Čujnost radija je bila 40-tak kilometara. Sve je počelo na volonterskoj bazi. Službeno otvorenje bilo je 6. svibnja 1962. godine kao sastavnog dijela Karlovačkog tjednika.