Prvi Karlovački

Svjetski dan pčela u Gradskom muzeju – apisarij, dvije radionice i jedna projekcija filma

Autor: Marta Marinović

18.05.2022

Kultura

Povodom Svjetskog dana pčela koji se na inicijativu UN-a obilježava 20. svibnja s ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela i Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22. 5.), Gradski muzej Karlovac pripremio je niz edukativnih događanja, koje će se održavati na Strossmayerovom trgu 7. Ulaz je slobodan.

RASPORED PROGRAMA

18. – 23. svibnja Apisarij i kućica za solitarne pčele u „Muzejskom medonosnom vrtu“. U apisariju, staklenoj košnici postavljenoj u vrtu Muzeja posjetitelji mogu izbliza promatrati kako žive i rade pčele medarice. Pčelinja zajednica u apisariju potječe iz pčelinjaka u Donjim Stativama. U vrtu se nalazi i kućica za solitarne pčele koje ne stvaraju med, ali su važni oprašivači.

19. svibnja – 2. lipnja, u radno vrijeme muzeja može se razgledati izložba tradicionalnih košnica „Kome je pala sjekira u med?“

19. svibnja u 10 i 11 sati održat će se radionica pčelarstva uz degustaciju meda za vrtićki uzrast i osnovnu školu. Djeca će se upoznati sa osnovama pčelarstva i priborom pčelara, članovima pčelinje zajednice i načinom na koji pčele medarice stvaraju med. Djeca će moći kušati različite vrste meda i med u saću.

21. svibnja, od 10 do 11 sati održava se vrtlarska radionica „Ne budi trut“, dok će se isti dan od 20 sati i 30 minuta prikazati dokumentarni film “Medena zemlja” u atriju Gradskog muzeja (u slučaju kiše izložbeni prostor u potkrovlju). Radnja ovog višestruko nagrađivanog makedonskog dokumentarca odvija se u zabačenom balkanskom brdskom području gdje Hatidže Muratova živi s bolesnom majkom u selu bez ceste, struje i tekuće vode. Hatidže je posljednji izdanak u dugome nizu uzgajivača divljih pčela i preživljava skupljajući med koji prodaje u obližnjem gradu udaljenom četiri sata hoda.