Društvo multiple skleroze Karlovačke županije

Svjetski dan multiple skleroze obilježen i u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Podrška oboljelima

Gradsko kazalište Zorin dom zasjalo narančastom bojom, a za članove županijskog Društva organizirano druženje i razmjena iskustava

Kao podrška osobama s multiplom sklerozom diljem Hrvatske, povodom Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti brojne građevine i fontane diljem Hrvatske zasjale u narančastoj boji. U Karlovcu je u narančastoj boji svjetlilo karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom, a za članove županijskog Društva multiple skleroze organizirano je druženje i razmjena iskustava uz kavu.

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije koje se koriste imaju za cilj usporavanje progresije bolesti i podizanje kvalitete života osoba s multiplom sklerozom. Dva puta je češća kod žena, a MS nazivaju i bolest s 1000 lica jer su simptomi vrlo individualni i razlikuju se od osobe do osobe. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine, a to je najbolje vrijeme za karijeru, obitelj i izgradnju budućnosti. Postoji nekoliko tipova MS-a, a najveći postotak osoba (oko 80%) boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu pojavljuju pogoršanja, odnosno relapsi te stanja mirovanja bolesti uz moguće svakodnevne simptome bolesti. Multipla skleroza je rastući globalni zdravstveni problem, a edukacija je ključna, jer što više znamo o MS-u, znati ćemo i na koje načine olakšati vlastite i tuđe živote onih koji žive s njom.

Društvo multiple skleroze Karlovačke županije je jedina županijska i lokalna udruga osoba s multiplom sklerozom u našoj županiji koja je prošle godine obilježila 20. godina kontinuiranog rada i pružanja podrške osobama s multiplom sklerozom i njihovim obiteljima u Karlovačkoj županiji kroz misiju „Pružimo ruku svima u Karlovačkoj županiji čiji život dotiče MS na svakom koraku njihovog životnog putovanja kroz brigu, podršku, zagovaranje i edukaciju“ i viziju „Karlovačka županija bez prepreka za dobar život osoba s MS-om“.