Nakon Franje Tuđmana, Stipe Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović predsjednikom Republike Hrvatske postaje Zoran Milanović

Svečano prisegnuo izabrani predsjednik Zoran Milanović

VIŠE IZ RUBRIKE

  Za razliku od prethodnika, inauguracija Milanovića bila je nešto drugačijem izdanju. Umjesto na Markovu trgu prisegu je položio na Pantovčaku, pred 40-ak gostiju, smještenih u četiri reda.

  Uz Kolindu Grabar-Kitarović, inauguraciji su od dužnosnika prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

  Inauguraciji, koja se održala u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočila su i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina i nećakinja, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

  Ceremoniji inauguracije nazočio je predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a "Sveti Juraj", a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bio je orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne.

  Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović održao je svoj prvi predsjednički govor pri čemu je kazao je da ne kani biti korektivni nego konstruktivni faktorte poručio da će uložiti sve što ima i zna da iz zrna razumijevanja koje moli za svoje greške izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima. Poručio je i da su ratovi gotovi te da je danas naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je – drukčija ili drukčiji.

  - Kad kažem drukčija, mislim i – slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, poručio je.

  Naglasio da naša budućnost ovisi, ponajprije, o kvaliteti školovanja i o aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenijeg i uspješnijeg života. Dodao je i da naša budućnost u velikoj mjeri ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi, a kultura je i amatersko društvo, i film na velikom svjetskom festivalu, i dom kulture na otoku, i nacionalna institucija.

  Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju, ističe, neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. Milanović smatra da su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti, piše dnevnik.hr

   

  foto: screenshot/youtube kanal HRT-a