Prvi Karlovački

Svečano otvorena novouređena PPK-ova farma junadi Šumbar

Autor: Sunčica Laić

07.06.2019

Županija

Cilj investicije vrijedne 18 milijuna kuna je okolišno prihvatljivo zbrinjavanje i smanjenje štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš

Svečano otvorenje i obilazak novouređene farme junadi PPK karlovačke mesne industrije Šumbar upriličeno je danas u Rečici.

Cilj investicije vrijedne 18 milijuna kuna je okolišno prihvatljivo zbrinjavanje i smanjenje štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš.

-Plan nam je razvijati primarnu proizvodnju u svrhu osiguravanja što više kvalitetne domaće sirovine za naše proizvode, a ovaj je projekt bio ključan preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta koje planiramo u bliskoj budućnosti. Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac. Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače, te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje. Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac“, naglasio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Na ekološku dimenziju ovog projekta osvrnuo se Miljenko Konjačić, predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo na Agronomskom fakultetu i autor tehničko-tehnološkog elaborata farme Šumbar.

-Projektom rekonstrukcije izgrađene su nove sabirne jame, ugrađena je nova oprema separatorskog postrojenja, uređene su lagune i postavljena je nepropusna folija koja osigurava nepropusnost laguna. Navedenim ulaganjem osiguran je zahtjev Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Osim toga, nabavljeni su utovarivači stajskog gnoja, cisterne s deponatorima kako bi se gnojnica inkorporirala u poljoprivredno tlo, prikolice za odvoz stajskog gnoja koje onemogućuju njegovo rasipanje po prometnicama, mikser za gnojnicu, pumpe i druga oprema, istaknuo je  Konjačić.

Okupljenima se obratio i pomoćnik ministra poljoprivrede, Krešimir Ivančić koji je tom prilikom istaknuo kako investicije poput ove potvrđuju vrijednost zajedničke poljoprivredne politike i dobrobiti koje ona čini u ruralnim područjima Republike Hrvatske.

Ne samo kroz poboljšanje uvjeta proizvodnje i smanjenje troškova, već i dostizanje značajnih standarda u pogledu zaštite okoliša, zapošljavanje te u konačnici utjecaj na gospodarstvo Karlovačke županije i cijele RH. Zbog ovakvih primjera trudit ćemo se da novca iz EU blagajne u budućem razdoblju bude još i više, poručio je Ivančić.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je Grupi Pivac i tvrtki PPK na svemu što rade s ciljem razvijanja proizvodnje istaknuvši pritom značaj koji PPK ima u gospodarskoj slici grada.

-Grad Karlovac podržava svaku investiciju koja stvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta. Pozdravljamo uspješno poslovanje PPK karlovačke mesne industrije, koja definitivno doprinosi gospodarskom razvoju grada Karlovca“, izjavio je Mandić.

Svečanosti je prisustvovao i dekan Agronomskog fakulteta, Zoran Grgić koji je kazao kako ovaj projekt pokazuje kako se zajedno može realizirati nešto na korist društvene zajednice, ali i društva u cjelini.

Damir Jelić, župan Karlovačke županije također je rekao kako su ovakvi projekti hvalevrijedni i ključni za uspješnost čitave lokalne zajednice.

Uz stabilne tvrtke kao što su PPK i cijela Grupa Pivac koje kontinuirano ulažu u razvoj znanosti i primjenu najnovijih tehnologija u proizvodnju, Ministarstvo koje potiče razvoj domaće poljoprivrede, te Grad Karlovac i Karlovačku županiju uspješnost suradnje je zajamčena, poručio je Jelić.

Ujedno je naveo i kako je u razdoblju od 2014. do 2018. godine u Karlovačkoj županiji dvije tisuće novootvorenih radnih mjesta.

Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.- 2020. kroz Mjeru M04 „Ulaganja u fizičku imovinu”, bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna.

(sl)

Foto: (ič)

Autor: Sunčica Laić