Na odjelu objedinjene inteternističke endoskopije radit će se četiri pretrage: gastroskopija, kolonoskopija, rektoskopija i bronhoskopija

Svečano otvoren novouređeni prostor  za internističku dijagnostiku u Općoj bolnici Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  U sklopu obilježavanja dana Opće bolnice Karlovac danas je u toj ustanovi svečano otvoren novouređeni prostor za internističku dijagnostiku.

  -Mi smo u zadnjih nekoliko desetljeća to radili na četiri različite lokacije. Dolaskom novih specijalista i užih specijalista u zadnjih nekoliko godina pojavila se ideja da bi se taj prostor objedinio i postao funkcionalan i kako bi se u jednom prostoru mogle raditi četiri različite pretrage, rektoskopija, kolonoskopija, gastroskopija i fiberbronhoskopija. Prema novijim smjernicama takve neugodne pretrage se rade uz pomoć opće anestezije gdje se osoba nakon nje ili još kakvog manjeg zahvata još mora od pola sata do sat, dva „dobiti“. Tu su potrebe skrbi i monitoriranja i kakve terapije i analgezije gdje smo mi u ovakvom jednom prostoru dali intimu pacijentu koji se nakon takvog zahvata mora još malo okrijepiti nakon čega bi mogao napustiti ustanovu, naglasio je  ravnatelj karlovačke Opće bolnice, Ervin Jančić.  Vrijednost investicije je milijun kuna iz decentraliziranih sredstava, a kako je rekao, nešto novaca bilo je iz osnovnih sredstava bolničkog poslovanja, a dio sredstava će utrošiti ove godine za opremu za održavanje instrumenata.

  Otvorenju je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je tom prilikom izjavio:

  -Ovo je lijepi odjel objedinjene internističke endoskopije, dakle gastroskopija, kolonoskopija, rektoskopija i bronhoskopija. Prostor je prekrasan, oprema je odlična, a nadasve što je za pohvaliti u Karlovcu, imaju ljude koji to znaju i brojeve koji su vrlo značajni i koji garantiraju sigurnost kvalitete za pacijente. To je bilo neophodno bilo kojoj bolnici, a poglavito Općoj bolnici jer bolesti koje se postavljaju i dijagnoza endoskopijom poglavito kada je riječ o karcinomu želuca, debeloga crijeva i pluća zapravo ovdje imaju dijagnostički temelj i drago mi je da to sada sve imamo u Karlovcu sada objedinjeno na jednom mjestu, istaknuo je ministar Kujunžić.

  Naglasio je i kako s obzirom na sredstva kojima raspolažu u zdravstvu namjeravaju napraviti optimum. Na upit hoće li u perspektivi kod nas nedostajati liječnika istaknuo je kako u Karlovcu na sreću ne, ali kako je veliki izazov kako zadržati ljude u nekim područjima.

  Osvrnuo se i na ogulinsku bolnicu rekavši kako ona svoju budućnost vidi u funkcionalnom povezivanju s bolnicom u Karlovcu jer „neke stvari iz Ogulina treba premjestiti u Karlovac raditi, a s druge strane sačuvati bolnicu u Ogulinu“.

  Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svim djelatnicima i osoblju bolnice rekavši kako pokazuju da su uspjeh hrvatskog zdravstvenog sustava.

  -Materijalna ulaganja koja su nužna na neki način su ono nešto vidljivo, što stalno vidimo  i što je stalno ispred nas. Ima ona jedna fraza vezana uz hrvatski turizam, kaže da su ljudi uspjeh u turizmu. Ja bih se ovdje prije svega zahvalio svima vama liječnicima, medicinskim sestrama i svom osoblju karlovačke bolnice jer ustvari svaki dan pokazujete da ste vi uspjeh hrvatskog zdravstvenog sustava, kako god bilo i što god bilo, rekao je između ostalog Mandić.

  Prigodnim riječima povodom Dana bolnice okupljenim liječnicima i osoblju obratio se i župan Damir Jelić.

  -Na današnji dan,  Dan bolnice nekako mi se čini da je to baš dan darivanja jer je ista logika. Gospodin Šebetić je iz svog srca nešto dao, a to je ono što uz sve znanstveno utemeljenje, uz sve vaše stručne kvalifikacije koje imate ipak nikada ni ne izostaje u vašem poslu, a to je taj dio emocije. Jer teško je između humanističkog opredjeljenja prema pacijentima koje traži punog čovjeka u toj raspetosti križa svakodnevnog posla u koji se uvlači navika držati napetost koja daje jedan tonus uspješnosti. I ja vam se u istom duhu jednako tako zahvaljujem na tim križevima koje nosite, kazao je između ostalog Jelić.