Prvi Karlovački

Svečano otvoren Muzej Domovinskog rata na Turnju

05.07.2019

Karlovac

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj, obišli ga visoki državni dužnosnici, a potom i stotine građana

Domovinski rat mnoga je mjesta učinio povijesnima, a jedno od njih je upravo Turanj i cijeli grad Karlovac, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svečanom otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.

Već od poslijepodnevnih sati kod Muzeja su počeli okupljati brojni predstavnici braniteljskih udruga, ali i građani sa željom da razgledaju jedinstveni muzejski prostor, o kojem se govorilo petnaestak godina, a prvi je konkretni korak u tom smjeru napravljen kad je odlukom Gradskog poglavarstva kompleks Križanić-Turanj dodijeljen Gradskom Muzeju Karlovac, kako je na uvodno podsjetila ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Od osnutka Karlovca i drvenog tornja predstraže do suvremene povijesti sve vojske smjenjivale su se na ovoj lokaciji bilo da su tu imale svoje vojarne, skladišta, škole časnika, manufakture za opremanje potreba vojske pa sve do Domovinskog rata kada je bio crta razdvajanja, mjesto za razmjenu zarobljenika, mjesto za prijem izbjeglica, a zgrada u kojoj danas otvaramo muzej neadekvatan, ali slabašan zaklon našim braniteljima koji su je tada ironično nazvali „Hotel California“, podsjetila je Božić.

I sam je objekt “Californie” postao muzejski izložak, konzerviran da svjedoči ratnim razaranjima, a ujedno i okvir za muzejsku priču. Stalna izložba sastoji se od 350 originalnih predmeta, a može se razgledati i slušati više od tri i pol sata multimedije, filmova, glazbe i fotografija. Muzej će se, napomenula je ravnateljica, nadograđivati s ciljem da postane središnje mjesto komemoracije i promocije vrijednosti i daljnjeg istraživanja nedavne povijesti. Mjesto posebnog pijeteta u Muzeju je spomen soba posvećena poginulim braniteljima karlovačkoga kraja.
Gradonačelnik Damir Mandić je naglasio da je Muzej prije svega zahvala i spomen na poginule branitelje.

Naš Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj prije je svega zahvala  i spomen na ljude koji su darovali vlastiti život i zdravlje za slobodu koju danas živimo. Jednako tako naš Muzej Domovinskog rata je spomen na vrijeme kad se stvarala moderna hrvatska država. Kako ove godine obilježavao 440. obljetnicu našeg grada uvjeren sam da će ovaj prostor, posebno spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima Karlovca i Karlovačke županije, narednih desetljeća i stoljeća biti istinski podsjetnik najčvršćih temelja naše državnosti, poručio je Mandić zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, posebno braniteljskim udrugama.

Za župana Damira Jelića ovaj je muzej mjesto inspiracije, a i izraz zahvalnosti onima koji su stvarali modernu hrvatsku državu.

I nekako se povijest igra s nama na ovom prostoru čitavo vrijeme, a mi je osjećamo baš zbog onih ljudi koji su utkali sebe u hrvatski pleter, dali sebe da bismo mi bili ovdje. Ovo je samo veliko naše hvala, ali to veliko je tako malo za ono što su oni ugradili i to i nama daje podstrjek da idemo tim utabanim stazama onog prostora kojeg su Hrvati tisuću godina sanjali, a to je naša državnost. Danas gotovo pola tisućljeća grada Karlovca i tisuću godina sna koji je ostvaren, to je jedna takva privilegija koje nismo svjesni, a ovi trenuci je trebaju posvjestiti da u nama raste sve ono dobro što i ne pokazujemo dovoljno. Zato jest ovo prostor inspiracije. Ovo nije za nas prostor prošlosti, nego upravo suprotno, prostor budućnosti.

Župan je ovom prilikom dodijelio po prvi put Medalju župana, a prvi dobitnik je Dubravko Halovanić, koji je začetnik ideje o Muzeju Domovinskog rata.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom je govoru podsjetio na veliki doprinos Karlovačke županije i Karlovca u ratu.

Područje Karlovačke županije i grada Karlovca dalo je veliki doprinos u obrani naše domovine. Oko 20.000 hrvatskih branitelja s područja ove županije uključilo se u obranu, a njihova hrabrost i požrtvovnost ogleda se i u činjenici da je 526 hrvatskih branitelja svoje živote položilo na oltar domovine, a sedam ih se još uvijek vode kao nestali. Stoga Vlada RH ulaže velike napore kako bi hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurali da njihova uloga u obrani domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana, da njihova žrtva nikad ne bude zaboravljena. I u cilju promicanja vrijednosti Domovinskog rata naša Vlada je podržala ovaj iznimno vrijedan projekt i sudjelovala u završetku izgradnje, rekao je izaslanik premijera, ministar Medved.

Kazao je da je Karlovac i Turanj ove godine posjetilo 3.600 učenika iz slavonskih županija, a u planu je nastavak provođenja terenske nastave i promoviranja vrijednosti Domovinskog rata i najavio da će novi Muzej posjetiti oko 4.000 učenika.
Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora, Marija Jelkovac naglasila je da Muzej ima posebni značaj za obitelji poginulih.

Ovaj muzej ima posebno značenje za obitelji naših poginulih jer je u njemu spomen soba na one koji svoj život dali za slobodan Karlovac i jedinu nam domovinu Hrvatsku. Isto tako ima veliki značaj za sve hrvatske branitelje i za sve Karlovčane jer ovdje se na Turnju branio ne samo grad Karlovac nego i cijela Hrvatska. Muzej je mjesto gdje će naša djeca i njihova djeca, sve buduće generacije učiti o vrijednostima Domovinskog rata koji je temelj naše slavne, slobodne, suverene republike Hrvatske i o velikoj žrtvi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja iz koje je nikla slobodna nam domovina. Turanj kao simbol ratnog razaranja zaslužio je ovakav muzej koji će svjedočiti o svim strahotama ratnog vremena, ali i o našem zajedništvu u obrani domovine, rekla je između ostalog Jelkovac.

Na kraju svečanog programa otvaranja govorila je predsjednica Grabar Kitarović, koja se prisjetila svojih putovanja kroz Karlovac kao studentica ratnih godina.

Turanj nije bio samo jedna od brojnih crta obrane tijekom Domovinskog rata, nego jedna od onih crta koje su 1991 godine značile biti ili ne biti za hrvatsku neovisnost i slobodu. Osobito mi je drago što se ovaj jedinstveni muzej naše slavne povijesti Domovinskoga rata otvara u Turnju. Znamo da je granica tzv. Velike Srbije trebala biti na potezu Virovitica – Karlovac – Karlobag. Zbog oblika državnog teritorija najveća opasnost je prijetila upravo ovdje u Karlovcu, u Turnju, no ne samo da Hrvatska tu nije bila prelomljena niti slomljena, nego je upravo Turanj postao simbol pobjede, kako za sve Karlovčane tako i za cijelu Hrvatsku, rekla je predsjednica kao da je i uvjerena da će Turanj i Muzej Domovinskog rata postati jedno od značajnih memorijalnih centara u Hrvatskoj.

Na svečanosti su nastupili Zbor Karlovčana i Simfonijski orkestar Glazbene škole Karlovac pod ravnanjem Vetona Marvecija kao i solisti Ivan Šimatović, Tomislav Božičević i Ivanka Boljkovac.

Za arhitektonsku izvedbu Muzeja zaslužan je Projektni biro 2A te arhitektice Vlasta Lendler-Adamec i Tatjana Basar. Autorica muzeološke koncepcije je kustosica Ružica Stjepanović, dok je likovni postav izložbe napravila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Vrijednost projekta procjenjuje se na 26,3 milijuna kuna. Njegovoj realizaciji financijski su najviše doprinijeli Grad Karlovac, Karlovačka županija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo turizma te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.(kb)