Zorin dom

Svečana proslava 130. rođendana

VIŠE IZ RUBRIKE

Svečano

Nakon predstavljanja monografije „Mala povijest Zorin doma“ i otkrivanja poprsja Vilima pl. Rajnera uslijedio je svečani koncert "Zora i gosti"

Obilježavanje 130. rođendana Zorin doma počelo je već u prijepodnevnim satima koncertom Dječjeg zbora Zorica „Moja tajna“. Voditeljica zbora bila je Irena Božičević, a kroz projekt su vodili Lovorka Trdin i Andro Damiš.

U 17 sati predstavljeno je digitalno izdanje monografije „Mala povijest Zorin doma“, novinara i dramaturga Tomislava Čadeža. Monografija je, kako je istaknuo, zapravo posveta jednom austrougarskom dobu.

-Mala povijest Zorin doma je ujedno i jedna vrlo skromna skica života Židova u Karlovcu, pa i šire u Austrougarskoj i njihovog velikog i rekao bih nezamjenjivog doprinosa i procvatu i ugledu ovoga grada. Uz to je knjiga zapravo austrougarska nostalgija. Pisana iz perspektive nekog današnjeg građanskog društva koje se polako obnavlja u kojem nam postaje jasnija nekadašnja pozicija građana, građanske inicijative i građanskog društva zapravo je neka mala posveta gradu kao takvom bez obzira na povijesne i na ideološke mijene, istaknuo je tom prilikom između ostalog Čadež.

Nakon predstavljanja monografije uslijedilo je otkrivanje poprsja Vilima plemenitog Rajnera predsjednika Zore i inicijatora izgradnje Zorin doma. Radi se o umjetničkom djelu akademskog kipara Pere Kurobase.

Poprsje su otkrile unuka i praunuka Vilimovog brata Vatroslava, a svečanosti su prisustvovali veleposlanik Češke Milan Hovorka, zamjenica veleposlanika i konzulica Izraela Hadas Dolev, glavni tajnik Židovske općine u Zagrebu Zoran Ferber, saborska zastupnica Maja Grba Bujević, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić sa suradnicima, predstavnici Karlovačke županije, predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu Tena Bunčić koja je inicijator postavljanja biste i drugi uzvanici.

A od 20 sati u tijeku je svečani koncert "Zora i gosti" Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora. Dirigentica je Radmila Bocek, a gosti „Mješoviti pjevački zbor „Panis Angelicus“ i dirigent Tomislav Čekoj.