Svečana akademija u povodu obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prije 28 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata zemlja. Tog 15. siječnja 1992. godine   Hrvatsku kao neovisnu državu priznale su Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska, a prije toga  Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

  U Karlovcu i Karlovačkoj županiji obljetnica međunarodnog priznanja obilježava se 16 godina i to u organizaciji Memorijalno dokumentacijskog centra Damir Pintar koji su i večeras u Domu OS RH „Zrinski“ organizirali svečanu akademiji. Organizaciju su pomogli Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Karlovačka županija i Grad Karlovac, dok je pokroviteljica proslave predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

  -Vrlo smo ponosni što se u Karlovcu već 16. godinu kontinuirano ovaj datum obilježava. Još više ove godine jer je ovaj datum ušao kao spomendan u kalendar blagdana, neradnih dana i spomendana u Hrvatskoj. Jako smo zadovoljni što naši Karlovčani u ovako velikom broju svake godine posjećuju i prihvaćaju obilježavanje ovog datuma, rekla je Ivanka Vukas Grdić iz Memorijalnog centra koja je također na čelu organizacijskog odbora proslave.

  Prije početka programa ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da se 15. Siječnja obilježava spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ali i kao spomendan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

  -Uz hrvatske branitelje koji su zaslužni da smo obranili svoju domovinu, a potom i oslobodili, zasluge su i na našoj diplomaciji. Neizmjerna i velika hvala ide našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, vizionaru, čovjeku koji je uložio enormnu snagu u cilju predstavljanja svjetskoj javnosti težnju hrvatskog nacionalnog bića za samostalnošću. Stoga uz taj spoj hrvatskih branitelja domoljuba, hrvatskoga naroda u Hrvatskoj, naše diplomacije koja je ustrajno radila ne smijemo zaboraviti niti ulogu naše iseljene Hrvatske, utjecajnih Hrvata koji žive diljem svijeta koji s činili iznimno velike napore upravo u prenošenju težnji hrvatskog nacionalnog bića za samostalnošću, rekao je ministar Medved.

  Okupljenima se obratio i gradonačelnik Damir Mandić koji je i ovom prilikom izrazio zahvalnost braniteljima, istaknuvši da su temelji hrvatske države izgrađeni u Domovinskom ratu. Izaslanica predsjednice RH i predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marija Jelkovac kao i Mandić je naglasila da je Hrvatska prije 28 godina imala jasan cilj da bude u prihvaćane u Europi, a danas predsjeda Vijećem Europe. Skupu se također obratio i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevća brigadir Dražen Reslar.

  U nastavku svečanosti koncert je održao Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga, od ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca-Dugana, a posebna je gošća bila sopranistica Barbara Suhodolčan. (kb)

  Foto: Igor Čepurkovski