Svečana akademija

Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 13. Domobranske pukovnije Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

Milanović u Karlovcu

Mandić: ''Taj ponos s kojim ste vi krenuli tada i bili na prvim crtama je garancija onoga što mi imamo danas.''

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 13. Domobranske pukovnije Karlovac večeras je u Zorin domu održana svečana akademija na kojoj su pripadnicima 13. Domobranske pukovnije uručena odlikovanja i medalje.

Na obilježavanju je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je dodijelio odlikovanja njezinim pripadnicima. Tako je dodijelio odlikovanje Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, a preuzeo ga je zapovjednik 13. Domobranske pukovnije, bojnik u miru Ivan Lorković.

Odlikovanje Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za RH stečene u ratu, dodijelio je Miroslavu Željeznjaku.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Vladimir Škrtić posmrtno, a odlikovanje je preuzela kći Marijana Meštrović, zatim Bruno Majoli posmrtno, a odlikovanje je preuzela sestra Marina Majoli, zatim odlikovanje su preuzeli Nikola Bakale, Mijo Banjavčić, Marina Bencetić, Dragan Fudurić, Rade Gaćeša, Cvetko Tonkli, Damir Tuškan, Damir Vlašić i Miroslav Župec.

Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Dubravko Stavljenić.

-Mi danas imamo svoju državu, imamo nešto što je najsvetije, ali što je prije svega instrument koji nam pomaže da budemo samostalni, slobodni, da budemo neovisni u okviru mogućega u integriranom svijetu u kojem živimo u Europskoj uniji. Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari kao država i mali narod moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti, istaknuo je između ostalog Milanović.

Gradonačelnik Damir Mandić dodijelio je Medalje grada Karlovca zaslužnim pripadnicima Pukovnije i to Miroslavu Caru, Veselinu Jovanoviću, Darku Kuštrebi, Ivani Matoković, Krunoslavu Perkoviću, Vlatki Polović, Dubravku Skolanu, Nikoli Švingeru, Vladimiru Turkoviću i Ljubici Zoretić.

-Taj ponos s kojim ste vi krenuli tada i bili na prvim crtama je garancija onoga što mi imamo danas. Sve ono što ste dali, svi oni koji su poginuli i dali vlastite živote i vlastito zdravlje za ovu slobodu i demokraciju koju mi dan živimo, mi smo danas na neki način dužni crpiti iz tih njihovih života i iz njihove borbe za današnju Hrvatsku i današnji Karlovac, poručio je između ostalog Mandić.

Klikni za ostatak članka

U sklopu svečanosti upriličen je i video prikaz „In memoriam“ s fotografijama poginulih pripadnika Narodne zaštite, Samostalne domobranske bojne i 13. Domobranske pukovnije.

Na svečanosti su se brojnim uzvanicima obratili i  pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost tijekom djelovanja Pukovnije Krunoslav Perković, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja RH umirovljeni general bojnik Dragutin Repinc.

Podsjećamo, dok je djelovala, do 30. lipnja 1995. godine 13. Domobranska pukovnija branila je oko 40 kilometara karlovačke bojišnice i nakon 31 mjeseca postojanja pukovnija je ugašena. Branila je Karlovac duže od 30 mjeseci, kroz nju je prošlo 3.148 pripadnika, od kojih 92 žene. Nažalost, 39 njenih pripadnika je poginulo, a više od 70-ak je bilo ranjenih.