PU karlovačka

Sve teže ilegalno preko državne granice

VIŠE IZ RUBRIKE

Četvorica osumnjičenika kazneno prijavljeni DO

Svi strani državljani, njih 28, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca, od 31, 25, 31, 36 godina.

Prošlog četvrtka. 13. srpnja, u večernjim satima, policijski službenici Ravnateljstva policije su u Slunju zaustavili i kontrolirali kombi austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Republike Srbije. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno sedam stranih državljana, koji su u poslijepodnevnim satima na nezakonit način prešli državnu granicu.

Zatim dan poslije, u petak, u prijepodnevnim satima, policijski službenik PGP Cetingrad je na području općine Rakovica, prilikom zaštite državne granice zamijetio osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka koji je usporio s namjerom zaustavljanja.

U tom trenutku je iz šume, na makadamski put, prema osobnom automobilu, krenulo osam stranih državljana, koji su to jutro na nezakonit način prešli državnu granicu Hrvatske. Nakon zaustavljanja i kontroliranja vozila, utvrđeno je da je vozač 25-godišnji državljanin Slovenije, dok je kao suvozač u vozilu zatečen 31-godišnji državljanin Republike Srbije s dozvolom boravka u Republici Sloveniji.

Nešto kasnije istoga dana, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije su na autocesti A1, na odmorištu Dobra, zaustavili i kontrolirali kombi vozilo mađarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Rumunjske.

Utvrđeno je da je u vozilu prevozio 13 stranih državljana, koji su tu noć na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

Tijekom postupanja policije, svi strani državljani, njih 28, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma sva četvorica osumnjičenika biti će kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, navodi se u priopćenju PU karlovačke.